Новак Джокович взе пета титла на „Уимбълдън”

Сърбинът завоюва 16-ия си трофей от Големия шлем

Новак Джокович  спечели титлата на турнира Уимбълдън, след като на финала се наложи над Роджър Федерер (Швейцария) – 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3).

След невероятна 5-часова битка легендата като Новак Джокович успя да надделее над Федерер и завоюва 16-ия си трофей от Големия шлем.  Сърбинът спечели най-дългия финал на Ол Инглънд Клъб в невероятна драма, която ще влезе в историята. Причината е, че за първи финал на свещената трева в Лондон беше спечелен след шампионски тайбрек след 24-ия гейм, пише gong.bg.

На практика световният номер едно триумфира след три успеха в трите тайбрека, които се изиграха в този мач. Те бяха в първия, третия и петия сет, а крайният резултат е 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12. Маестрото, който след 25 дни навършва 38 години, показа за пореден път, че остарява като виното и с времето става все по-добър.  Той не просто издържа на корта тези пет часа, но показа удивителна свежест и само може да съжалява, че не вдигна за девети път отличието над главата си. Той имаше два мачбола в петия сет, но по наивен начин ги пропиля и в крайна сметка преклони глава пред опонента си на края на този маратон.  А Джокера показа, че стигне ли се до такава умопомрачителна битка във финален мач, която се проточва отвъд 5-ия час, няма кой да го победи. И така завоюва втората за годината титла от Големия шлем, пета в Лондон и 16-а в кариерата си.

Мачът беше равностоен от първата до последната точка. В първия сет имаше една-единствена възможност за пробив и тя беше пред Федерер, но той не успя да я оползотвори и така се стигна до тайбрек. В него сърбинът беше безпогрешен и след 7:5 в дългия гейм поведе с 1:0. Отговорът на Маестрото обаче беше великолепен. Той реагира с първия пробив още в първия гейм на втория сет. После веднага го затвърди, а съперникът му отписа частта. И я предаде след 1:6, за да бъде изравнен резултатът при 1:1.

В третия сет отново се стигна до равностойна битка, в самия му край имаше сетбол за Федерер на подаването на Джокович, но сърбинът го спаси. И пак се стигна до тайбрек, в който световният номер едно не остави никакви шансове на съперника си, за да поведе с 2:1. Всички в този момент отписваха почти 38-годишния Федерер, защото не виждаха как може да издържи чисто физически. Но той не просто го направи, той дори вкара мача в пети сет, след като стигна до преднина от два пробива в четвъртия сет и макар да изпусна единия, затвори частта при 6:4 в своя полза.

Така се стигна до решителната пета част. В нея Джокович поведе с пробив за 4:2 и докосваше трофея, но не успя да удържи аванса си, защото още в следващото му подаване Маестрото върна пробива. Следващият пробив дойде в 15-ия гейм и беше пак в полза на швейцареца.

След това той сервираше за мача и стигна до два мачбола при 40:15. Но ги пропиля с лека ръка, съперникът му обърна развоя и изравни. След което двамата сравнително леко взеха подаванията си до тайбрека, с изключение на последния сервис-гейм на Джокера, в който той спаси брейкбол.  И така се стигна до първия в историята тайбрек в петия сет на Уимбълдън след 12:12, а както винаги в този мач сърбинът беше безкомпромисен в дългия гейм и след 7:3 в него ликува с титлата, за да обогати колекцията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *