Никога няма да спасим футбола от него, вижте как Боби се окопава в БФС

Ядро от Изпълкома, начело с Емил Костадинов, подаде жалби срещу вписването на Михаил Касабов като управляващ БФС

Ерата на Борислав Михайлов в Българския футболен съюз (БФС) съвсем не е приключила, въпреки повторната му оставка на 27 ноември м.г. Оказа се, че започва добре организиран опит за неговото оставане като управляващ футболния съюз пред Търговския регистър (ТР). Ако той успее, това означава, че всички документи ще трябва все така да бъдат подписвани от Михайлов, въпреки че в момента и.д. президент е Михаил Касабов.

За това алармира специалистът по спортно право Георги Градев, който възнамерява да се кандидатира за президент на БФС на предстоящия конгрес на 15 март.

Оказва се, че почти едновременно, в рамките само на два дни (18 и 19 януари) са подадени три жалби от трима членове на Изпълкома срещу вписването на Касабов в ТР като управляващ БФС. Градев твърди, че по този начин се прави опит за задържането на Михайлов на власт и след конгреса, защото при подадени жалби за редовността на този изборен форум, ще продължава да управлява настоящото ръководство на БФС до окончателното произнасяне на съда. Сиреч, Михайлов ще продължи да се води управляващ за неопределен период време напред.

Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, който е най-верният поддръжник на Михайлов, е обжалвал пръв – на 18 януари. За съдия по делото му е определена Петя Георгиева.

На следващия ден (19 януари) са подадени още две жалби от членове на Изпълкома – от президента на Аматьорската футболна лига Румян Вълков (съдия по делото Весела Трайкова Живкова-Офицерска) и Димитър Георгиев (съдия Нели Алексиева). Георгиев е бивш депутат от „БСП за България“ и бивш общински съветник в Пловдив.

Членът на екипа на Димитър Бербатов – Петър Величков, който още се води член на Изпълкома, обяви преди около месец, че на заседанието на 6 декември именно Димитър Георгиев е обявил пред всички, че ще се кандидатира за президент на БФС, за да обжалва конгреса и да може Михайлов да остане на власт. По-късно посоченият отрече това. Георгиев е известен във футболния фолклор като танцуващият до Борислав Михайлов под съпровода на чалга певицата Преслава.

„Съдбата на предстоящия конгрес е в ръцете на три достойни жени – съдии в СГС. Разчитаме на тяхната експертиза и морал. Нека да знаят, че обществото знае техните имена и ще след за тяхната работа под лупа. А за жалбоподателите и Михайлов само СЪД И ЗАТВОР. НИКАКВА МИЛОСТ!“, написа още Градев.

Най-интересното е, че и тримата членове на Изпълкома са участвали в заседанието на 27 ноември, на което Михаил Касабов бе посочен като и.д. президент на БФС и са се подписали в протокола.

Друга любопитна подробност е, че през миналата седмица ръководството на БФС подаде най-сетне документи за вписването на Касабов (б.р. – след месец и половина уверения, че това не е нужно). Това означава, че Емил Костадинов, Румян Вълков и Димитър Георгиев всъщност бламират действията на ръководството на БФС.

Така към момента е все по-вероятно да отпаднат юридическите пречки за провеждане на конгреса на 15 март, но ако Михайлов остане вписан като управляващ в ТР, това значи, че избраният на този форум президент едва ли ще встъпи скоро в длъжност, дори и при една подадена жалба. А опитите на близките до Борислав Михайлов да пречат на нормалното протичане на конгреса вече стават очевидни.

Досега петима души са изявили готовност да се кандидатират за президенския пост в БФС – бившият капитан на националния отбор Димитър Бербатов, собственикът на „Локомотив“ (Пд) Христо Крушарски, специалистът по спортно право Георги Градев, екснационалът Илиян Стоянов и бившият юноша на „Левски“ Манол Иванов, който е син на легендата на „сините“ Александър Манолов.

СЪМНЕНИЯ ОТ ОПОЗИЦИЯТА

От екипа на Димитър Бербатов също реагираха остро на подадените жалби от членовете на Изпълкома. „Налага се да информираме всички, че най-скептичните ни опасения, свързани с бъдещото на българския футбол, се сбъдват. Плановете на Борислав Михайлов и обкръжението му са да заблуждават обществото с оставката на Михайлов. Идващият през март 2024 конгрес за избора на нов президент на БФС също е заблуда. Дори имитират, че Изпълнителният комитет избира Михаил Касабов за временно изпълняващ длъжността президент на БФС до провеждането на конгреса през март.

Истината е, че Михайлов се интересува само от едно – как да не бъде заличаван от Търговския регистър! Как да противодейства на негово място да бъде вписан временният президент Михаил Касабов. Целта е конгресът през март да бъде обжалван, решенията му да не могат да влязат в сила още няколко години и както е по закон – вписаният президент да остане на власт. Тоест Михайлов… Сега ставаме свидетели на тоталната наглост и брутализъм от страна на Михайловата клика“, написаха от екипа на Бербатов във „Фейсбук“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *