“Ние не се продаваме” – цигани отхвърлят обвиненията за купен вот

Жандармерията арестува двама души в Буковлък, а МВР-шефът проверява сигнали за проблеми в махалите в Пловдив

Със засилено полицейско присъствие в някои ромски махали в страната протича изборният ден. Служителите на МВР следят за търговия с гласове. Един такъв “специфичен” район е плевенското село Буковлък, създавало проблеми в миналото. Кметът Георги Божинов бе предупреден още в предишните дни, че има сигнали срещу него –  за купуване на гласове срещу един кубик дърва. “Това не е вярно. Няма процедура, дори няма фирма, спечелила търга за дървата. Полицията стои пред дома ми от 2:30 ч. през нощта. Полицията записва всички номера на колите. Те нагнетяват обстановката, а ние не се продаваме”, заяви днес той пред Нова телевизия.

По-късно жандармерията влезе в къща в селото  и задържа двама души след сигнал за покупко-продажба на гласове.

Като цяло МВР не отчете сериозни нарушения на обществения ред в началото на изборния ден. “Нямаме данни за сериозни престъпления до момента“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, докато гласува. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на денонощната телефонна линия 02/9011298 и имейл [email protected].

Относно информация, че хора от ромски махали в Пловдив твърдят, че вотът им не е отчетен и настояват да се премине към хартиено гласуване с цел саботаж, Демерджиев каза, че ще бъде извършена незабавна проверка. От думите му стана ясно, че ако сигналите се окажат неверни, то ще се търсят тези, които са ги подали и дали не пускат лъжлива информация нарочно.

В предишните дни бяха образувани общо 64 наказателни производства по сигнали за купуване на гласове. Задържани бяха 69 души. Съставени са и 1795 предупредителни протокола по Закона за МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *