Не лягайте след хранене, огромна грешка е

Това действие може да доведе до опасни състояния

 

Често след хранене искаме да си полегнем. Не трябва обаче да се поддавате на това си желание си в такива моменти.

Оказва се, че това води до опасни състояния.

Лекарите съветват да не се заема хоризонтална или дори седнала поза след хранене, препоръчват прекарване на известно време в изправено положение или извършване на умерена активност.

Добре е например да се разходите, да почистите и измиете чиниите.

Заемайки хоризонтално положение непосредствено, след като сте яли, се увеличава драстично рискът от появата на киселини, което от своя страна може да доведе до хронично състояние, наречено гастроезофагеална рефлуксна болест.

Неговите усложнения включват рефлуксен езофагит или възпаление на лигавицата на долната част на хранопровода, както и хранопровода на Барет (предраково състояние, при което се появява болка по време на хранене и в повръщаното се открива кръв).

„Ако човек в единични случаи след хранене заеме хоризонтално положение, няма от какво да се притеснявате. Но ако прави това редовно, например има навика да яде вечер преди лягане или просто обича да легне след хранене, след известно време това може да доведе до развитие на рефлуксна болест.“

Това поясни гастроентерологът Сергей Вялов.

Ето защо, след хранене, трябва да отделите време за умерени дейности, които ще ви помогнат да активирате работата на храносмилателните органи и ще ви позволят да усвоите храната по-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *