Не е разследвана руска връзка във фалита на КТБ

Антикорупционният фонд публикува разследване, от което става ясно, че прокуратурата е разследвала фалита на КТБ без да изясни ролята на руския енергиен проект “Южен поток”. Организацията представи официален документ –  банкова гаранция за два и половина милиона евро за газовата връзка на името на руската фирма “Стройтрансгаз”.

Според авторите на разследването този сюжет се свързва с името на депутат от горната камара на руския парламент и специален пратеник на президента Путин за връзка с руснаците извън страната – Александър Бабаков. Името му фигурира в списъка на посетителите на банкера Цветан Василев от 22 ноември 2013 г.

Бабаков беше свързан с проекта “Южен поток” преди 5 години от  “Ню Йорк таймс”, който посочва, че през зимата на 2013 г. в един софийски бар до българския парламент Бабаков е поискал от тогавашен служебен заместник-министър “специално съдействие” именно за проекта “Южен поток”. След срещата българските служби са били сигнализирани от същия зам.-министър.

В интервю за АКФ банкерът Цветан Василев разкрива, че организацията на проекта “Южен поток” е била контролирана от депутата на ДПС Делян Пеевски. През 2017 г. Антикорупционният фонд е изпратил сигнал с искане за проверка по случая. “От посещението ни в ДАНС където бяхме повикани за да даваме обяснения, не останах с впечатления че по този сигнал се е работило изобщо”, казва Николай Стайков, автор на разследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *