Не дъвчете дъвка повече от 15 минути, иначе може да се случи това

Ето какво казват специалистите

Много хора превръщат дъвченето на дъвка в навик. Дали обаче този навик може да се окаже вреден, тепърва предстои да разберете. В днешната статия ще разкрием пред вас някои любопитни факти, свързани именно с дъвченето на дъвка.

Защо специалисти съветват да не дъвчем дъвка повече от 15 минути?

Дъвките със захар са вредни, това всеки го знае. Тези, в които няма захар, спомагат за предотвратяването на кариеси, както и укрепват мускулите на лицето. Ако обаче прекалим с дъвченето, можем да се сблъскаме с лошата страна на този навик, а вредите може да се окажат непоправими. Дентални специалисти са единодушни, че дъвченето на дъвка не бива да продължава повече от 15 минути. Ако дъвка попадне в стомаха ви, може да причини диария, гадене, повръщане, както и да изпитате дискомфорт. Това е в резултат на самата основа на дъвката. Тя не може да се смели. Съществува риск от запушване на червата. Когато говорим за дъвки без захар, няма как да не споменем, че съществуват предимства. Те не само намаляват риска от кариес, но и спомагат за отделянето на слюнка. С нея се премахват остатъците от храна, полепнали по зъбите.

Ако обаче продължително време дъвчете и това се е превърнало в навик за вас, рискувате да увредите емайла на зъбите си. Освен това продължителното дъвчене може да доведе до натиск върху темпоромандибуларните стави. Може да се стигне до увреждане на челюстта. Става въпрос за болка при затварян, щракане, скованост, главоболие и т.н. Доказано е било, че продължителното дъвчене на дъвка, освен всичко останало, може да доведе и до изостряне на главоболието, ако често се оплаквате от него. Ако тези малки пластини са неизменна част от ежедневието ви, сега е моментът да се откажете от тях или в най-лошия случай да сведете дъвченето на дъвка до 15 минути. В противен случай рискувате да се натъкнете на здравословни неразположения.

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *