Нено Димов: Водата от „Студена“ е източвана през помпена станция „Крапец“

Няма незаконна тръба от яз. „Студена, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец”. Това обясни пред БиТиВи министърът на екологията Нено Димов по повод водната криза в Перник.

В петък МОСВ обяви резултати от проверка, според които водата от язовир „Студена“ нерегламентирано е отклонявана към Радомир. Градът наистина може да получава питейна вода от яз. „Студена”, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомено за такава, уточни министърът.

Освен нерегламентирано източване на язовира, проверката на министерството е установила и липса на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. МОСВ е направил предписание да бъде поставен такъв. Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на яз. „Студена”. Според него са нужни законови промени, които да забранят използването на вода за питейни нужди и за индустриални. Сега това не категорично забранено. Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%, каза още екоминистърът .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *