Няма незаконна тръба от яз. „Студена, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец”. Това обясни пред БиТиВи министърът на екологията Нено Димов по повод водната криза в Перник.

В петък МОСВ обяви резултати от проверка, според които водата от язовир „Студена“ нерегламентирано е отклонявана към Радомир. Градът наистина може да получава питейна вода от яз. „Студена”, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомено за такава, уточни министърът.

Освен нерегламентирано източване на язовира, проверката на министерството е установила и липса на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. МОСВ е направил предписание да бъде поставен такъв. Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на яз. „Студена”. Според него са нужни законови промени, които да забранят използването на вода за питейни нужди и за индустриални. Сега това не категорично забранено. Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%, каза още екоминистърът .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *