Невиждан прецедент! Руската посланичка сезира прокуратурата за извършени от Кирил Петков престъпления!

Посланикът на Руската Федерация нанесе финален шамар на министър-председателя в оставка Кирил Петков, научи АФЕРА от брилянтен дипломатически източник.

След като в четвъртък изпрати ултимативна нота до Външно министерство за незабавна отмяна на експулсирането на 70 руски дипломати и служители на дипломатическата мисия, Елеонора Митрофанова е сезирала българската прокуратура за извършени от българския премиер престъпления.

Руската посланичка настоява Кирил Петков да бъде разследван за фабрикуването на списъци, в които са вписани руски граждани, без за тях да има каквито и да е данни и доказателства за извършени шпионски и други нерегламентирани дейности на територията на страната.

„Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души – защо? Какво означава против интересите на България?“, заяви Митрофанова в интервю за БНТ. „Руската страна напълно отрича тези обвинения и още повече отхвърля обявяването на колегите ни за персона нон грата. Обявяването на персона нон грата е много тежко деяние, казва се че човек е извършил нещо сериозно и незаконно на територията на България. Какво направи нашият технически персонал – шофьори, инженери, готвач и други? А ако говорим за обявяване на дипломат за персона нон грата, то моля, представете поне минимални доказателства за незаконната му дейност“, коментира по-късно Митрофанова и пред ТАСС.

Според дипломати подаването на сигнал от посланик срещу премиера в прокуратурата е невиждан прецедент, не само у нас, но и в международната практика.

За момента не е ясно какви действия и изобщо ще извърши ли проверка българската прокуратура по сигнала на руската псланичка у нас. Действията на Елеонора Митрофанова обаче категорично показват, че извършеното от Кирил Петков не просто нарушава българските законодателство и Конституция, но и грубо погазва Виенската конвенция, категорични са дипломатическите източници на АФЕРА, които са с дългогодишна професионална кариера зад граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *