НАП: Няма място за паника, не сменяйте личната си карта

Ако сте хакнати, сменете паролите си на електронните пощи и ПИК

Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или хипотетична възможност за задлъжняване на лицата. Няма причина за паника и необмислени действия”, каза говорителят Росен Бъчваров. Българите не се налага да правят смяна на личните си документи, потвърдиха от НАП. От Агенцията съветват да се сменят паролите на електронните пощи, както и номера на Персоналния идентификационния код /ПИК/ към НАП.
Извършени са около 500 хил. справки от българите. Приблизително две трети от направилите справки имат неправомерно разпространени данни. Бъчваров обяви, че в момента се съпоставят 70 млн. записа в базата на НАП с тези, които са разпространени публично. “Към момента не сме сигурни, че разпространената информация не е манипулирана”, каза той.
Росен Бъчваров обяви, че приложението не допуска грешка при запитване от българските граждани. “Има случаи, в които изпращането на съобщението се забавя. Поради тази причина допускаме три запитвания. Хората, които живеят извън България, ако нямат български мобилен номер, трябва да се свържат с НАП”, уточни говорителят на Приходната агенция.
“И преди това събитие и към настоящия момент компаниите, ангажирани с потребителско кредитиране, са предприели достатъчно мерки за идентификация на своите колеги. Отделно от това процесът винаги включва намесата на служител, което верифицира процеса на отпускане на кредит. Кандидатстването за онлайн кредит не изчерпва процеса. Човекът, който тегли кредит, се явява пред служител на компанията и се идентифицира с документа си за самоличност”, обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.
“По отношение на 189-те души, чиито пълен обем лични данни са изтекли, ние сме свързали с тези лица, за да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейли, телефони. Те не следва да сменят личните си карти, но за тях  е по-висок рискът някой да се опитва да злоупотреби с данните им”, обясни заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова. “Няма поводи за паника” подчерта говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *