Най-малко 175 деца са били сексуално насилвани от свещеници, принадлежащи към ултраконсервативен мексикански клон на Римокатолическата църква, сочи вътрешен доклад.

Основателят на “Легионерите на Христос”, Марсиал Масиел, малтретирал сексуално над 60 деца, като е потвърдено, че общо 33 свещеници или дякони са извършили сексуални посегателства срещу непълнолетни от 1941 г. насам, се посочва в документа.

Констатациите от доклада – написани от комисия, създадена през юни от генералния директор на групата, Едуардо Роблес-Гил – се простират от основаването на групата през 1941 г. до 16 декември 2019 г.

„По-голямата част от жертвите са били подрастващи момчета на възраст между 11 и 16 години“, се казва в изявлението, публикувано на ceroabusos.org.

Докладът отбелязва, че 18 от 33-те лица, извършили злоупотреби, все още са част от организацията, но казва, че са били отстранени от задачи, свързани с обществеността или непълнолетни.

Четиринадесет от 33-та сами са станали жертви на легионерите, което според доклада подчертава наличието на „вериги от насилие“, при които „жертва на легионер с течение на времето става от своя страна агресор“.

Ceroabusos също така отбелязва, че протича процес на “възстановяване и помирение” с 45 жертви, като същевременно признава, че тепърва процесът ще бъде разширен и към останалите.

На Масиел, който почина през 2008 г., беше наредено да се оттегли до края на живота си в молитви и покаяние от папа Бенедикт XVI през 2006 г., след като от години за него имаше твърдения, че е малтретирал сексуално момчета и младежи. Никога не се е изправял пред обвинителите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *