Най-голямата икономика в Европа ще рухне без руския газ

Липсата на газ хвърли Германия в голяма рецесия

 

Германия ще се сблъска с верижна реакция в икономиката, ако газът от Русия, който се внася в страната спре. Основните индустрии на държавата, включително химическата промишленост, могат да бъдат унищожени, ако потокът от руско гориво бъде блокиран. Това, от своя страна, ще доведе до ефекта на доминото в други сфери на икономическа дейност.

Според експертите на Commerzbank, недостигът на енергия ще хвърли Германия в дълбока рецесия, подобна на тази, която настъпи след финансовата криза през 2009 г.“

„Северен поток“ е основният маршрут за износ на руски газ за Европа. Поради възникналите след въвеждането на антируските санкции трудности с връщането от ремонт и поддръжка на газопомпени агрегати, „Газпром“ беше принуден да намали доставките първо до 40% от капацитета на газопровода, а след това до 20%.

Компанията заяви, че санкциите на Канада, Европейския съюз и Великобритания правят невъзможно изпращането в Русия на турбина за Северен поток, която беше ремонтирана в Канада и сега е в Германия. Освен това той не може да бъде доставен, тъй като сегашната ситуация не отговаря на задълженията на Siemens, уточниха от „Газпром“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *