Над 300 души се събраха на контрапротест в защита на българската въглищна енергетика

Запазването на комплекса Марица изток в неговата цялост е национална кауза.

Контрапротестът под надслов „Благодарим, че унищожавате българската и погребахте европейската енергетика“:

Благодарим за високите цени и за непосилните сметки

Нито Брикел, нито комплексът Марица изток са място за предизборни митинги

Не насаждайте страхове в името на рейтинга си

Над 300 поддръжници на запазването на българската енергетика и комплекса Марица изток се изправиха на контрапротест срещу зелените активисти в защита на Брикел, който се оказа значително по-малоброен. Защитниците на българската енергетика поднесоха голям надгробен венец с послание „Благодарим Ви, „Зелени“, че погребвате българската енергетика.“ и издигнаха плакати с надписи „Благодарим Ви за непоносимите цени!“ и „Благодарим Ви за непосилните сметки!“.

Причината за този жест е, че въпреки че протестът беше обявен като граждански, то той се организира от една от управляващите доскоро партии „Зелено движение“. Това стана ясно от факта, че официален инициатор на протеста е Стефан Николов, общински съветник от Гълъбово, който наскоро премина в редиците на коалицията, в която участват партия „Зелено движение“.

Контрапротестиращите се противопоставиха на жадуваното закриване на българските централи, особено по време на криза. Според много от енергетиците и подкрепящите ги хора, именно подобни „зелени“ акции в Европа са довели Европейската енергетика до колапс и са една от основните причини за огромния скок в цените на енергията и инфлацията.

В цяла Европа отварят вече затворени въглищни централи, защото домакинствата и бизнесът имат нужда от достъпна електроенергия и от допълнителна помощ, за да преминат през кризата. Нашият протест не е политически. В нашия колектив всеки гласува по съвест. Заставаме срещу безобразията в енергетиката и порива на активистите да рушат и закриват. Срещу нас обаче е натискът на доскоро управляваща партия, която се прикрива зад граждански протест. Нека не се крият зад общинския си съветник, защото всички виждаме кой иска да сложи край на българското производство на електроенергия. Нека спрат да плашат хората и да рисуват батални сцени в името на минаването на бариерата и поддържане на личния си рейтинг. Нито Брикел, нито комплексът Марица Изток са място за предизборни митинги.“ казаха представители на контрапротестиращите.

Сред контрапротестиращите имаше и служители на Брикел, които ясно заявиха, че бранят работните си места и българската енергетика. Те отново изразиха притеснения, че същите зелени активисти чрез скалъпени протестни акции вече погребаха европейската енергетика и в момента се опитват да убият и нашата, а резултатът ще е безработица и все по-непосилни сметки за електрическа енергия. По думите на контрапротестиращите, ако се позволи целите на зелените кандидат-депутати да се реализират, от износител на електрическа енергия страната ни ще се превърне във вносител. Възможно е и да се стигне до режим на тока поради недостиг.

Ето какво казаха контрапротестиращите още:

Срамно, е че доскорошно управляваща партия иска да закрие комплекса Марица Изток скоростно, започвайки от Брикел.

Срамно е, че в Народното събрание влизат политически фигури, които не разбират, че запазването максимално на живота на Комплекса Марица Изток в неговата цялост е национална кауза.

Срамно е, че има политически партии, които си играят със страховете на хората, скрити зад граждански инициативи, за да градят рейтинг и да минат бариерата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *