Мъж загина в София, а жена му е в тежко състояние, след като дърво падна върху колата им

Лошото време днес взе жертва. Заради бурния вятър в столицата топола падна върху движеща се кола на булевард „Илиянци“ и уби мъж, предаде Нова тв. В автомобила се е возило семейство – мъж на 65 г. и съпругата му на 57 г. Мъжът е починал на място, жената е в тежко състояние. Тя е откарана в болница за оказване на медицинска помощ. Временно движението по бул. „Илиянци“ е спряно в двете посоки, съобщиха от МВР.

По-рано днес Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предупреди шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, заради очакваните обилни валежи и силен вятър днес.

За днес бе определен жълт предупредителен код за опасно време в Южна България и оранжев предупредителен код за Северна и Югоизточна България. Прогнозите бяха за значителни количества дъжд и силен вятър. От АПИ призоваха водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомниха от агенцията.

Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприе превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза в страната. До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи.

От дирекцията съобщиха, че в Националния оперативен център е постъпила информация за метеорологичната обстановка, според която предстоят силни ветрове и валежи. За днес бе обявен оранжев код за силен северозападен вятър със скорост 10 – 15 м/секунда. Очакванията са в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Софийска, Перник, Търговище поривите да достигнат до 25-30 м/секунда.

Валежи от дъжд с количества 15-35 л/кв. м се очакват в областите Добрич, Варна и Бургас. Според хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ през следващите 48 часа това може да доведе до повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от БТА. Температурите са отрицателни, облачно е, има и гъста мъгла. Вятърът е силен, вали и сняг. Почти навсякъде вече има снежна покривка от няколко сантиметра. Пътеките са хлъзгави, а видимостта е намалена. От софийския отряд на ПСС допълват, че на Витоша също не бива да се излиза, защото има нова снежна покривка и силни до ураганни ветрове. В ниските части има сериозна опасност от падане на клони, допълват от службата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *