Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като лидер на ДПС, е горд собственик на баровска резиденция в София, чиято пазарна цена е над 2 милиона евро.

От последната му имотна декларация, подадена пред КПКОНПИ, става ясно, че той и съпругата му Джеврие са спестили почти половин милион лева. Вярно, заплатата на Мустафа като депутат е висока, но доходите на половинката му са около 800 лева на месец, а издържат и две дъщери. Мустафа и Джеврие купуват имота в „Бояна” с площ 352 квадрата през 2020 г. Цената по документи е 586 749 лева. Брокери обаче са категорични, че тя е силно занижена. Още тогава пазарната и оценка е над 1 милион евро, а днес – около два пъти повече, т.е., около 4 милиона лева.

Историята на терена, върху който е вдигнат баровският комплекс на Мустафа Карадайъ, също е любопитна. В миналото той е собственост на Министерството на отбраната. С мотив за отпаднала необходимост военните обявяват „златния” имот от 23 декара, на метри от резиденция „Бояна”, за продажба. След като не се появяват купувачи, министерството решава да направи заменка. А тя е меко казано скандална. Новият и далеч не случаен собственик грабва имота срещу 18 порутени панелки в крайни столични квартали.

Малко след като заменката тип „кон за кокошка” става факт, върху бившият военен имот започва наливането на бетон. Новите собственици започват строителството на бутиков комплекс от затворен тип. В различни рекламни материали комплексът се сочи като място за хора с високи изисквания към стандарта на живот. Затова и върху огромния терен са вдигнати едва няколко къщи, като акцентът е максималната зеленина и спокойствие за елитните обитатели.

Комплексът е разположен на най-слънчевото място в баровския квартал. Къщите са на метри от държавната резиденция „Бояна”, сред естествена паркова среда с вековни дървета. В същия момент терасовидното разположение на всяка къща осигурява гледка към планината Витоша. Както си му е редът, в комплекса има и огромен басейн, финес, СПА център, а екстрите в общите площи, достъпни за VIP обитателите, са безброй.

Според обявите всяка от къщите има 3 етажа. На първото ниво има антре, помещение за складиране, мазе и гараж за два автомобила. На второто ниво е дневна с камина, трапезария и хол, санитарно помещение и склад. На последния етаж са трите спални, гардеробна стая, мокро помещение и бани.

Подобаващо е и вътрешното обзавеждане на къщите. То е дело на една от най-реномираните наши фирми за интериорен дизайн. Мебелите и всички материали за под и стени са от възможно най-високото качество, а целта е да превърнат всяка от къщите в уникат, който пасва на характера на баровците, заселили се в комплекса. Сред тях и все още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

За да са максимално изпипани нещата откъм доходи, той купува баровското имение с ипотечен кредит от почти 600 000 лв. От документите по заема става ясно, че Карадайъ трябва да го изплати за срок от 10 години – нещо, което е доста трудно дори и със заплатата му като депутат. Освен, ако не се разчита на помощ от роднините от смолянското село Борино. А те, оказва се, имат повод да са отзивчиви към своя патрон. Докато Мустафа Карадайъ гради кариера по върховете на ДПС, родата ударно се замогва. Предимно чрез печелене на обществени поръчки и усвояване на пари от Брюксел.

Родопска община Борино може и да не е много известна, но нейните жители са успели да спечелят цели 8 проекта за строителство на къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Едва ли ще изненадаме някой, ако посочим, че половината одобрените са роднини на Мустафа Карадайъ. Другите само семейни приятели.

Сред печелившите е шуреят на Карадайъ Невредин Кючюк, чиято фирма печели субсидия от 244 530 лв. с проект за изграждане на вилно селище за селски туризъм в местността „Подмолата” в село Чала. В същото село къща за гости с 391 160 лева от Брюксел вдига и балдъзата му Затие Караахмед. Фирма на Затие има и още един проект за 38 968 лв. за благоустрояване и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност. В родното село на Карадайъ – Борино, с китна къща за гости се е уредила и Гюлтен Кючюк, която е женена за брата на съпругата на лидера на ДПС. Нейният проект е за скромните 128 290 лв.

Отделно от къщите за гости, с европейски пари в село Борино е вдигнат и хотел „Аркадия”. Неговото финансиране идва по програма САПАРД, а стопанин е майката на Мустафа Карадайъ.

Според правилата на Програмата за развитие на селските райони е забранено финансирането на проекти на свързани лица. Все пак идеята на програмата е да подпомага малкия местен бизнес, а не роднините на политици, които да изграждат безплатно туристически комплекси. Както всяка правило, и това също може лесно да бъде заобиколено. В случая родата на Мустафа Карадайъ е намерила вратичка. При подаването на документите фирмите, кандидатстващи по проектите, се водят на подставени лица, но веднага след тяхното одобрение се прехвърлят на хора от клана Карадайъ.

Освен евросубсидии, роднините му са специалисти и по печелене на обществени поръчки. Братът на Карадайъ Ахмед и шуреят Невредин Кючюк за няколко години успяват да грабнат договори за над 5 милиона лева от община Борино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *