Мръсният въздух убива над 15 000 българи на година

Хроничният проблем докарва инсулти и инфаркти

 

Мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на над 400 000 европейци всяка година. Заключението е от доклад на Европейската агенция по околна среда. Страната ни е почти на върха на черната класация – над 15 000 българи годишно губят живота си заради лошото качество на въздуха.

Мръсният въздух отнема над 2 години и половина от живота на хиляди българи тихо и незабелязано, смятат експертите.

„Около 15 000 човека годишно загиват в България. За година от автомобилни катастрофи загиват около 1 000 души. Има 15 пъти повече, но понеже не е толкова драматичен проблемът, не виждаме самата катастрофа и някак си това се подминава”, коментира пулмологът Александър Симидчиев.

Мръсният въздух предизвиква най-често хронични проблеми. „Това е високото кръвно, хронична обструктивна белодробна болест, инсултите и инфарктите”, добави Симидчиев.

Апаратите за измерване качеството на въздуха показват ясно, че през различните сезони причините за замърсяване за различни.

„През отоплителния сезон, когато паднат температурите и масово хората се отопляват с твърди горива, съответно започват да се повишават и нивата на фини прахови частици. В началото на есента започва да се наблюдава температурна инверсия и се задържат праховите частици в ниския приземен слой и съответно се регистрират от апаратите”, обясни Тодорка Петкова от Изпълнителна агенция по околна среда.

В горещите месеци пък засиленият трафик е основна причина за мръсен въздух. Според апаратите, в сравнение с 2010-та година, сега въздухът у нас е по-чист.

„През 2010-та г. на много места, почти във всички автоматични станции е била превишена тази норма”, добави Петкова.

Миналата година фини прахови частици над нормата са отчетени в 22 от общо 46 автоматични станции, като най-голям брой превишения е имало в Пловдив, в Монтана и във Видин.

В София също въздухът е бил твърде замърсен миналата година. За да се подобри качеството му предстои подмяна на печките на твърдо гориво на над 15 000 домакинства, ако имат желание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *