Молдова задържа главния си прокурор за корупция и назначи нов

Прозападната президентка на Молдова Мая Санду назначи и.д. главен прокурор в четвъртък, след като предишният титуляр на поста бе отстранен и задържан, предаде Ройтерс.

Санду, която дойде на власт миналата година с обещанието да изкорени корупцията, каза, че отстраняването на Александър Стояногло е било необходимо.

Стояногло бе задържан на 5 септември за 72 часа. Той е заподозрян за корупция и превишаване на правомощията си. Повдигнати са му обвинения, че е помагал на престъпни групировки.

Бившият главен прокурор казва, че това са скалъпени обвинения, чиято цел е да бъде отстранен от поста.

Александър Стояногло бе назначен през 2019 г. от предшественика на Санду, проруския президент Игор Додон.

Санду подкрепи номинацията на Висшия прокурорски съвет и подписа указ за назначаването за и.д. главен прокурор на Думитру Робу, който е работил като заместник-шеф на прокуратурата в Кишинев.

Четиридесет и една годишният Робу има почти 15 години стаж, в това число като антикорупционен прокурор.

Той обеща пред Висшия прокурорски съвет да продължи разследването по нашумели казуси и да работи за подобряване на имиджа на поста главен прокурор.

Молдова, с население от 3.5 милиона души,се тресе от корупционни скандали през последните години, в това число е и казусът с изчезването на 1 милиард долара от банковата ѝ система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *