МОК пуска Русия на Олимпиадата в Париж?

Международният олимпийски комитет (МОК) е потвърдил позицията си да допусне руските спортисти на Игрите в Париж. Това съобщи за телевизия „Рай“ шефът на Националния олимпийски комитет на Италия Джовани Малаго.

Според Малаго МОК е потвърдил позицията си относно допускането на руснаци и беларуси до Олимпийските игри през 2024 г. на видеоконференция, проведена днес. Организацията прецени, че спортисти от тези страни могат да участват в състезания без химн и флаг.

На 11 март Guardian съобщи, че властите на Обединеното кралство са поискали от основните спонсори на Олимпийските игри да окажат натиск върху МОК, за да попречат на руските спортисти да се състезават. Търсено е съдействие от Coca-Cola, Intel, Samsung и Visa.

Преди 2 дни МОК обяви, че обмисля възможността за индивидуално допускане до състезания за руски и беларуски спортисти. Беше отбелязано, че само спортисти, които не са подкрепили провеждането на войната в Украйна и не са нарушили антидопинговите правила, ще могат да получат разрешение да се състезават в международни турнири.

В същото време министерствата на външните работи на Полша, Великобритания, Литва, Латвия и Естония се противопоставиха на връщането на руски спортисти на международни турнири, съобщи сайтът на полското външно министерство.

Външните министерства на петте европейски страни изразиха съжаление, че Международният олимпийски комитет (МОК) използва опасенията на докладчиците на ООН като извинение да промени позицията си спрямо руснаците. Те подчертаха, че местните спортисти са спонсорирани и подкрепяни от правителства или компании, които подкрепят Кремъл, поради което участието им в турнири е нежелателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *