Модна диета повиши търсенето в Европа на биояйца

Флекситарианство намира все повече привърженици сред по-младите европейци, които са загрижени за здравето си

Тенденцията към гъвкавост на хранителния режим и популярното флекситарианство (диета, с която постепенно се намалява консумацията на месо, но не го изключва съвсем) – особено сред по-младите европейци, стимулира пазара на органичните яйца, обяви благотворителната организация за здраве и здравословна храна Soil Association, цитирана от farminguk.com.

Според доклад на организацията търговията с органични продукти показва, че техният пазар в Обединеното кралство вече е на стойност 2,33 млрд. британски лири при ръст на продажбите от 5,3% през 2018 г.

Според консултанта на Soil Association Фин Котъл все повече хора ограничават употребата на месо в менюто си, но без да се отказват от яйцата. „Те са склонни да правят промени в диетата си. Мисля че хранителните режими на потребителите са започнали да се променят и те ще продължат да се променят – особено с ново поколение потребители“, коментира Котъл.

Органичните яйца сега са 8% от всички яйца във Великобритания, като при този продукт делът на продажбите на биологични храни е един от най-високите. В стойностно изражение той вече достига 70 млн. лири годишно.

Интересното е, че тенденцията води не просто до повишено търсене на яйца, а именно към органичните яйца. Това навярно се обяснява с факта, че промяната се диктува от потребители, които са загрижени за здравето си, като те са по-склонен да избират продукти, произведени по биологичен начин.

Последните изследвания предоставиха повече доказателства за тенденцията към алтернативи за месо и млечни продукти. Според някои изследвания повече от половината британски потребители са се интересували от растителна диета или вече се придържат към нея.

Тази тенденция е още по-силно изразена сред по-младите хора. Две трети от британците на възраст 18-24 години са привлечени от вегетарианска или от т.нар. флекситарианска диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *