Мирчо Мирчев: Денят на миньора не може да бъде нищо по – малко от празник на Перник

По случай 130 годишнината на Мини Перник, разговаряме с изпълнителния директор на „МИН ИНДЪСТРИ“ г-н Мирчо Мирчев.

-Г-н Мирчев, този месец отбелязвате 130 години от създаването на първата мина в Перник? Защо решихте, да го превърнете в празник на града?

-Според нас Перник е първата индустриална столица на България, благодарение на работата на мината. Ние трябва да помним тази история, да я съхраняваме, да бъдем горди с всичко постигнато и да знаем, че някога това е била една плаха стъпка, донесла толкова много на цялата страна. Днес имаме знанията, имаме добрия пример – само трябва да начертаем рамката и отново да заблестим със същата ярка светлина.

-Смятате, че Перник отново може да бъде индустриална столица на България?

-Смятам, че Перник далеч не е използвал своя потенциал и може да бъде дори много повече от това. Има ли по – добро място за производство на 10 – 15 минути от столицата с магистрала, жп гара и толкова много знаещи и можещи хора? При това в град съхранил толкова много история. Единствено в България тук можете да се насладите на запазена от миналото крепостна стена, да слезете под земята, за да разгледате минните галерии, съхранени от музея, да запалите свещ в църква, иконописана лично от Дечко Узунов и да отскочите до музея на киселото мляко, за да разгледате и научите как е открита бактерията. Да не говорим за великолепния кукерски фестивал и още многото традиции, съхранени в града. Перник е град с история, но по – важното е, че е град със силен дух.

-Как ще отбележите празника на 17 август?

-Минният музей е подготвил уникална изложба, осветена по начина, по който някога миньорите са си осветявали в тунелите, която си заслужава да бъде видяна. Два дни – на 17 и 18 и двата музея ще работят без вход. На 17 вечерта от 19 часа ще има тържество пред сградата на Минна дирекция. Каним всички перничани и гости на града да посетят. Ще има музика, ще си припомним интересни факти, ще има молитва за здраве, ще видите автентичните миньорски празнични облекла.

-Какво си пожелавате на такъв важен /рожден/ ден?

-Сега е модерно да се говори за зелени енергии, за закриване на въглищни производства. Ние разбираме, че това е необходимо и важно за съвременното общество. Много ми се иска цялата тази история да бъде съхранена не само в музея, а и в съзнанието на хората. Няма да се уморя да повтарям, че миньорите са много достойни хора, които освен уважението на обществото заслужават добра реализация и след края на въглищната ера. Пожелавам на всички ни рестарт, който връща облика на Перник като индустриална столица на България и вярвам, че всички ние имаме място в тази трансформация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *