Министър Петков откри още два „ремонтирани“ и празни язовира

Той обвини ДКК в безстопанственост, защото 6 месеца не е приела протоколите за извършените строителни дейности

Служебният министър на икономиката Кирил Петков представи на брифинг данни за още два язовира, ремонтирани от дъщерното на Държавната консолидационна компания дружество „Монтажи“, които стоят празни.

Това са два малки воема в Сливенско – „Злати Войвода 3“ и „Злати Войдова 4“, чийто ремонт е глътнал близо 3 милиона лева през миналата година, отново при завишени цени на материалите и транспорта. „До ден днешен те не са предадени на държавното предприятие „Управление и стопанистване на язовири“, което означава, че още не са влезли в експлоатация, въпреки че парите за ремонта са платени. Тези язовири не могат да бъдат завирявани и използвани за напояване“, посочи Петков.

В събота икономическият министър показа видео с проверката му на язовир „Пазар дере“ край Ловеч, който по документи е ремонтиран за 2.35 млн. лв., но стои празен. Петков разкри също че цената на бетона е двойно по-висока от този на пазара, а транспортът излиза пет пъти по-скъп. Веднага след това бивши министри и депутати от ГЕРБ обвиниха Петков, че заблуждава обществеността, защото язовирът е бил пълен преди дни, а след това изпразнен, за да може той да се снима пред него.

„Ако не беше трагично, щеше да е смешно. Излиза, че не само съм изпуснал язовирите, но и съм ги затревил“, коментира днес Петков. Той обясни, че реално ДП „Управление и стопанистване на язовирите“ не може да ги използва, защото не са приети след ремонта. Затова предприятието държало шлюзовете им отворени.

„Още днес ще поискам ДКК да ми обясни защо 6 месеца не предава тези язовири за експлоатация. За мен това е безстопанственост“, каза Петков. Той ще поиска обяснение и за завишените цени за материалите и транспорта. Ще бъде поискано и Държавната финансова инспекция да влезе на проверка в „Монтажи“.

Служебният министър ще издаде още заповед, с която „Монтажи“ ще бъдат задължени да представят за проверка всеки договор от назначената от него комисия за прозрачност и контрол в министерството.

Ще бъдат проверени още 7 ремонтирани язовира, както и започналите ремонтни дейности в 100 от останалите водоеми. През 2018 г. половин милиард лева от бюджета бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ към ДКК за спешен ремонт на 400 язовира. Освен това държавната ББР е финансирала ДКК с още 130 млн. лв.

Междувременно прокуратурата се самосезира за разкритите далавери при ремонта на язовирите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *