Ако зависи от мен, Михаил Стойнов ще бъде отстранен, обясни Александър Йоловски

Александър Йоловски ще помисли сериозно, ако му бъде предложено да остане министър на електронното управление след ротацията, заяви той в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия, информира БТА.

Йоловски коментира, че има достатъчно време до ротацията и добави, че тя е процес, в който министър-председателят и заместник министър-председателят оценяват работата на всеки един от министрите.

„Предвид програмата, която изпълнявам, и резултатите, които постигнахме за кратко време, ако ми бъде предложено да остана – ще помисля сериозно по този въпрос“, заяви Йоловски в отговор на питане, дали ще остане на поста след ротацията.

Във връзка с прокурорската проверка по подадения сигнал срещу съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Божидар Божанов, депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, във връзка с твърдения на министър Йоловски за оказван натиск върху него, министърът посочи, че в последните месеци ясно показва, че работи в условия, в които не е подложен на натиск.

На въпрос, свързан с машинното гласуване и отмяната му на първия тур на местните избори, Йоловски каза, че заместник-министърът, на когото е делегирал процеса по верификация на машините – Михаил Стойнов, все още е на поста си.

БТА припомня, че ден преди местния вот, след заседание на председателски съвет в парламента, на базата на доклад на ДАНС бе оповестено, че Стойнов е заснел с личния си телефон кода за верификация на машинното гласуване. За доклада на ДАНС пред медиите съобщи председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Александър Йоловски коментира, че министър-председателят е този, който взима решения да назначава или уволнява заместник-министри и добави, че ако е зависи от него, Стойнов е щял да бъде отстранен от поста.

Йоловски изрази надежда да няма повече отстъпление от процеса на електронизация в здравеопазването. Той съобщи, че до момента има издадени над 45 милиона електронни рецепти, от които белите електронни рецепти са 1,6 милиона. За мен технологични проблеми няма никакви, посочи той и добави, че Министерството на електронното управление оказва цялостна подкрепа на Министерството на здравеопазването по отношение на пълната електронизация.

Министърът коментира още, че очаква в края на тази годината и началото на следващата да бъдат постигнати много сериозни резултати по отношение на електронното здравеопазване, където България е над средното европейско ниво.

Относно електронните извинителни бележки за учениците, Йоловски посочи, че темата може да бъде регулирана с Националния рамков договор. Електронната бележка беше оптимизация на процеса, който се реализира в електронна среда, добави той и заяви, че цена от 10 лв. за такава бележка е неприемлива.

В Министерството на електронното управление има двама заместник-министри. Единият е Михаил Стойнов, а другият – Валентин Мундров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *