Милиони от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са потънали във финансиране на угодни на властта на медии. Това става ясно от ново разследване на Антикорупционния фонд (АКФ). От него се разбира, че схемата пари срещу медийно влияние е работила безпроблемно години наред. Използвани са офшорни фирми, през които са минавали сумите, а в някои случаи финансирането е оправдавано и с несъществуващи задължения.

През 2009 г. фирмата МСтейт ЕООД прехвърля на офшорката Грейблок задължение от 9,7 млн. евро. С тези пари “Грейблок” трябва да закупи презокеанския товарен кораб “Каледония” и да го заложи в полза на КТБ. Такава покупка никога не е правена, корабът остава при немския си собственик, който никога не е чувал нищо за морска ипотека. “Грейблок” обаче е декларирала, че е направила такава. В Малта, където корабът е регистриран. След фалита на КТБ през 2014 г. синдиците установяват, че документи за морска ипотека няма.

Офшорката “Грейблок” е регистрирана на карибския остров Ангила. Там регистър на собствениците няма. Името на “Грейблок” обаче се появява в няколко документа за преводи на милиони евро. От тях става ясно, че пари през Грейблок е получавал собственикът на ПИК Недялко Недялков.

През 2008 г. той получава от “Грейблок” 2, 2 млн. евро. с основание договор за продажба на акции. След една година Недялков връща парите на каса в КТБ по сметките на същата фирма. И получава от друга офшорна сметка 4,2 млн. евро. Втората фирма се казва “Ингрей Холдингс”, регистрирана в Делауеър.

Според АКФ с тези пари Недялков е финансирал медиите си до затаварянето на КТБ през лятото на 2014 г. Месечно на ПИК са превеждани суми между 20 и 100 хил. лв. Недялков е разпитван като свидетел по делото КТБ през 2015 г. Не са му задавани въпроси за парите.

След фалита на КТБ документи за обезпечаване на този дълг към банката не са открити. Вземането на първоначалния кредитополучател “Мстейт” към “Грейблок” е продадено от синдиците на банката за минимална сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *