Методи Андреев: Руснаците работят с хора, за които не предполагате

В България има огромна мрежа от руска агентура. А руснаците работят с партии и хора, за които никой не предполага. Това коментира пред NOVA Методи Андреев, бивш депутат, член на Комисията за контрол на службите и на Комисията по досиетата. Той коментира последния доклад на ДАНС, информация за който беше разпространена преди ден. Според документа страната ни продължава да е обект на системен разузнавателен интерес. Русия използва пропаганда и дезинформация, за да упражнява влиянието си у нас. През втората половина на миналата година е започнала мащабна хибридна кампания срещу разширяването на НАТО на изток и разширяване на влиянието на Русия сред други държави, сред тях и България, са изводите в доклада.

“Това, което излиза като доклади от ДАНС, ДАР и Военна информация, това са годишните доклади, които службите трябва да представят пред парламента. Когато се сформира парламентът след 2 октомври, вероятно бъдат разгледани от депутатите. Такива доклади е имало и преди. Този път това, което излезе в медиите от трите служби, ми прави впечатление, че единствено в ДАР няма спомената Русия като източник на тези хибридни атаки и заплахи. Но по-важното е какво са дали в секретната част”, коментира Андреев. “Тази работа не е изненада. За всички стана ясно, че Русия не е онази държава – братска държава, която мисли за бъдещето и добруването на Българите и други народи по света. Видя се, че тя проявява един диктаторски режим. Тя започна една нелогична война в независима Украйна. Виждаме как рекетира света и Европа с газа”, посочи още той. И допълни, че енергийната независимост на България не е от вчера и онзи ден. Според него българските служби “са тежко пробити от руско влияние”.

“Изгонихме толкова руски дипломати. А те в България с кого работиха? С онези четирима-петима пенсионери, които бяха арестувани? В България има огромна мрежа от руска агентура, която е подготвена преди и след 1989 г. Агентурата е икономическа, политическа и за влияние. Агентите за влияние са ясни – когато ги чуете как говорят за „Турски поток”, за „Газпром”. Проблемът е кои са агентите за политическо и кои за икономическо влияние. Това са тежко законспирирани лица. Руснаците работят с партии и хора, за които никога не може да предположите, че работят с Русия. Това е така наречената Пета колона”, отбеляза бившият депутат.

Той обяви, че Държавна сигурност е развила оперативно мероприятие, наречено “Възраждане”. То е много малко известно. “Знам една част от хората, ангажирани в това мероприятие. Вие никога не сте ги чували тези хора, като обявени агенти на ДС. Една от версиите е, че тези хора с техните архивни документи са изнесени в Русия и те работят тайно за нея. Там има премиери от прехода, министри, главни прокурори от прехода”, добави Методи Андреев.

Според военния експерт Илия Налбантов от ДАНС са си свършили работата. “По-важното е дали тези доклади създават среда в България, така че да минимизират въздействието на руската агентура. Те практика работят в тази посока – да се създава среда, в която в българското общество да се генерира нетърпимост спрямо тези, които предават интересите на страната ни”, счита той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *