БДЖ гони от станцията си в Паничище майки с деца, трябвало да профилактира машинистите си

 

70-те украински бежанци, които в началото на юни бяха преместени в базата на БДЖ в Паничище, трябва отново да бъдат върнати по Черноморието до края на месеца. Това се казва в официален отговор на запитване на медиите от ръководството на компанията. Бежанците, сред които има 39 деца, и доброволците в Дупница, настояват групата да остане на Паничище поне до края на октомври, съобщава БНР.

Групата украински бежанци трябва да напусне базата на БДЖ на Паничище до края на септември.

Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителния отдих на експлоатационния персонал в дружеството. Съгласно подписания Колективен трудов договор железопътният превозвач има ангажимент за осигуряване на профилакториум към своите служители.

За да бъде възможно изпълнението на задължението по КТД към служителите на БДЖ, е необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат пренастанени в почивно-възстановителните центрове в Приморско и Варна, съобщават от железопътния превозвач.

От БДЖ вече създават организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско, а до 20 септември са поискали поименен списък на всеки от настанените в Паничище бежанци, за да организират пътуването им.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, в ролята си на доброволец обаче, коментира:

“Ние искаме да не ги местят на морето. И те хората казват – не, че не искат, нали, да не стане като предния път – глезят се… Това са 39 деца и 30-ина майки – и тук, докато им създадем условия, докато им намерим транспорт, сега изведнъж – отново ги лашкат на морето, в база, която няма парно”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *