МенТа скочи на airBnB, ще цензурира нета, а стотиците милиони от частни квартири по морето не пипат

С поредна гениална идея се отличи МенТа Стоянова, която още не е обяснила забогатяването на пловдивските олигарси от ДДС по времето, когато тя е шеф на НАП в града, както и построения от мъжа й не апартамент, а цял частен блок в най-хубавата зона на евростолицата на културата.

„Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, във фейсбук и т.н., да бъде забранено и санкционирано. А неспазването на това условие при “системни нарушения” да може да доведе включително до спиране на достъпа до съответните интернет сайтове, което доставчиците на интернет услуги в България ще са длъжни да извършат“, предлага МенТа, заедно с Валери Симеонов като промяна в Закона за туризма.

Не е ясно какво ги притеснява, след като настаняването през резервационни системи става единствено с кредитни карти, поради което всяко разплащане е проследимо на мига през банките, така че е невъзможно да се укрие доход за облагане.

Не така стоят нещата със стотици хиляди частни квартирки по морето, които никой никога не пожела да обхване в система и да принуди собствениците да платят данъци върху своите стотици милиони недеклариран доход.

Ударът е главно по София, Пловдив, Варна и Бургас. Само в столицата работят над 5000 места за настаняване – апартаменти и къщи, свързани със световните резервационни системи. Те привличат много от туристите, идващи с довелите до бум на туризма в милионни град лоу-кост полети. Градската икономика печели стотици милиони евро декларирани доходи от това, защото туристите потребяват различни стоки и услуги, освен настаняването. София неслучайно компенсира с ръста си грандиозния спад на сектора точно в морските курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Несебър, Созопол и др., както и в планинските като Банско, Боровец, Пампорово.

Поправката се прави по любимия на управляващите, въпреки че е на ръба на закон, че и отвъд, начин – между две четения на друг законодателен акт, като така се избягва пълната процедура за приемане на нови законови разпоредби и минаването им през пленарната зала два пъти с възможност за възражения и редакция.

В момента стаи и къщи за гости могат да отдават лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, ако местата за даване под наем са част от жилището, което обитават. С поправката, ако бъде приета, това право ще се дава и за апартаменти за гости, в които наемодателят не живее. Редакцията звучи като “либерализиране” на закона, но след него следват още промени.

Създава се нова алинея към чл. 113 от Закона за туризма, която гласи:

“Онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят”.

Ако апартаментът не е лицензиран за туристическа услуга, а той няма как да бъде, и го пуснете в някоя от популярните онлайн платформи – това вече ще ви прави нарушител и ще подлежите на санкция. Нарушител ще бъде и платформата, която го е допуснала.

МенТа Стоянова и Валери Симеонов предлагат санкциите за нарушители на предлагания нов режим да бъдат следните (нов чл. 231 в ЗТ – б.р.):

“Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект (…) се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв.”

При повторно нарушение “глобата е в размер от 5000 до 8000 лв, а имуществената санкция – от 10 000 до 15 000 лв.

Двамата законотворци стигат и по-далеч в ограниченията на онлайн платформите за търсене на хотелски услуги – предлага се възможност достъпът до даден сайт да бъде отрязан за потребителите. Това е УДИВИТЕЛНО НАГЛА ЦЕНЗУРА В НЕТА, КАКВАТО НИКОЙ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВА, ОСВЕН В ИРАН, КНР, ВЕНЕЦУЕЛА.НЕ И В ЕС. ако са констатирани “системни нарушения” на описаните дотук правила:

“При системни нарушения (на новия чл. 231 съгласно текста на промените, предложени от Стоянова и Симеонов – б.р.) министърът на туризма подава искате до председателя на Софийския районен съд да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници”, гласи предложението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *