Менда оправда Горанов за несъбраните такси от хазарт

Ако говорим за монопол, говорим за такъв за една единствена игра, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти, след като комисията одобри на първо четене промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов.

“Може да се каже, че ще има монопол в частта на лотариите. Това е само една хазартна игра от страна на Български спортен тотализатор, но това не е противоконституционност. Това не е нов монопол, който не е изрично упоменат като възможен. Ако прочетете внимателно чл. 18 на Българската конституция, където са изброени монополите, които биха могли да бъдат установени със закон, вие ще видите, че там касаят цели сектори отрасли. Секторът хазарт не се монополизира. Ако говорим за монопол, говорим за една единствена игра”, коментира Стоянова.

Според нея няма одържавяване на лотарията.

На въпрос защо има разлики в таксите на частните лотарии и държавния тотализатор, Стоянова коментира, че има Комисия по хазарта и неслучайно прокуратурата е там.

“За мен отговор на въпроса защо комисията по хазарта, виждайки ежемесечно и издавайки лиценза, е допуснала това, чакам от хората, които са го направили и от прокуратурата, която ще ги пита по определен ред”, допълни още председателят на Бюджетната комисия.

На въпрос дали министърът на финансите трябва да поеме отговорност за това, Стоянова отговори, че той е отделен орган от колективния – Комисията по хазарта, която взема решение за издаване на един или друг лиценз.

В началото на днешното правителствено заседание министър-председателят съобщи, че е възложил на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова да изразят позицията на ГЕРБ по промените в Закона за хазарта.

Агенцията за държавна финансова инспекция съобщи, че от Комисията по хазарта са били иззети допълнителни документи. От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри.

“Можем да направим извода, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма”, се казва в официалната позиция на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Текстовете от Закона за хазарта дават възможност за един и същ вид хазартна услуга да се начислява такса на различна основа. В единия случай държавата прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20% от таксите и комисионите за участие в играта. Сега идеите на Владислав Горанов са вместо 15% върху стойността на залозите се предлага таксата да бъде 25 на сто върху разликата между залозите и изплатените печалби на участниците, т.е. съществува хипотеза, че приносът на хазартните компании ще намалее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *