МВФ отложи решението си за Кристалина Георгиева

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) поиска допълнителна информация във връзка с твърденията, че управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева е оказала натиск върху служители на Световната банка да подменят данни в полза на Китай, предадоха световните агенции.

Според доклада на американската адвокатска кантора „Уилмър Хейл“ (Wilmer Hale), публикуван през септември, докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка Георгиева е оказвала натиск върху екипа, изготвящ класацията „Да правиш бизнес“ („Doing Business“), за да бъдат изменени данните в полза на Китай.

Макар Управителният съвет да постигна значителен напредък в анализа си, на заседанието в петък бе взето решение да се потърси повече подробна информация с цел в скоро време да се приключи с разглеждането на този въпрос, се казва в писмено заявление на говорителя на МВФ Джери Райс.

Както досега Управителният съвет държи да бъде извършено щателно, обективно и своевременно разследване, добави той.

Очакваше се на петъчното заседание на Управителния съвет на МВФ да бъде взето решение по въпроса дали Георгиева ще може да запази поста си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *