МВР е получило 250 сигнала за купен вот, прокуратурата е отказала над 180 разследвания

За последните дни в МВР са постъпили 250 сигнала за купуване на гласове, съобщи главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров. По думите са проведени близо 100 операции срещу търговията с вот и са били разкрити над 550 престъпления. Отделно от това са съставени хиляди актове и предупредителни протоколи.

Често търговията с вот се върти през пунктове за изкупуване на скрап, заложни къщи и заведения, разбра се от думите му. Криминалният контигент, който се занимава с редица други престъпления, се насочва към купуването на гласове по време на избори, казват от МВР. Затова често пъти при арести впоследствие разследванията са за други нарушения, например лихварство.

И в момента в цялата страна тече операция срещу купуването на гласове, каза още Тодоров. Засилената полицейска активност ще продължи поне до края на изборния ден в неделя.

Прокуратурата е постановила 181 отказа да образува разследване за купуване на гласове, сочат данните на държавното обвинение. Става дума за случаи, в които не са намерени достатъчно доказателства за престъпление. Това разминаване в данните на полиция и прокуратура не е необичайно и се случва на всеки вот. Обикновено прокуратурата твърди, че събраните от полицията данни не са достатъчно и прекратява производствата. Сега са образувани 44 разследвания, а по 181 от общо 333 преписки е постановен отказ.

Цената на един глас се повишава, заяви пък вътрешният министър Иван Демерджиев. По думите за гласуване вече се дават до 100 лв. Има обаче и данни, че на някои места сумата е ѝ двойна. Според Демерджиев на цената влияе очакването за ниска избирателна активност.

“Достатъчно сме свършили, за да потиснем практиките по манипулиране на вота. С малко по-висока избирателна активност, всеки похарчен лев от тези политически сили няма да доведе до никакъв или ще доведе до нищожен ефект”, заяви той.

Арест

Арести са извършени на няколко места в Плевенско заради сигнали за купуване на гласове. В полицейското управление в Долна Митрополия са задържани седем души. У тях са открити списъци с имена на избиратели.

Сигнал за търговия с вот е подаден и за село Петокладенци. По първоначална информация той е срещу служител на местния пощенски клон.

Информация за купуване на гласове има и за Червен бряг. Твърди се, че на избирателите са предлагани по 200 лв.

Проверява се и сигнал за търговия с вот в с. Стакевци, Видинско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *