Мартин Божанов е убит заради несвършена работа и пари

Мартин Божанов – Нотариуса е убит заради несвършена работа и пари. Такава хипотеза допусна бившият директор на НСБОП – ген. Кирил Радев в интервю за Българското национално радио.

Според генерал Радев, след като Божанов е развивал дългогодишна криминална дейност – доста далеч в миналото, той не е останал незабелязан от службите. Според него обаче те не са можели да работят ефективно, тъй като са били зависими от прокуратурата и от съда.

Генерал Радев посочи, че дори да има едно перфектно разследване с достатъчно доказателства за съд, то впоследствие може да бъде погубено и от прокуратурата, и в процеса на съдебното производство. Според бившия директор на НСБОП има вероятност и така да се е получило в случая с разследванията по Мартин Божанов.

Ген. Радев бе категоричен, че Божанов се е ползвал с доверие на определени среди, които са го карали да се чувства недосегаем. Във всички случаи обаче Нотариуса е бил зависим от тях.

По думите на Радев големият проблем на България и на службите е липсата на ефективна борба срещу корупцията. Според него именно тя е в основата на всички неуспехи в държавата ни.

“Службите не са пробити. Те работят активно. В много случаи ние сме много, много, много добри в разследването, в разкриването, включително на такива престъпления. Ние сме малка страна, имаме достатъчно силни служби, които получават информация, която се обработва, разследва и доказва. След това доказателствата отиват в прокуратурата и в съда – и дотам. Умира всичко”, призна генералът. Той добави и че понякога, когато службите знаят, че определена разработка, свързана с висок обществен интерес, няма да може да бъде реализирана тук, в България, предпочитат да пуснат обекта в чужбина, защото знаят, че там ще се стигне до съд.

Бившият директор на НСБОП настоя за мандатност на шефовете на служби, защото, когато отстранят неочаквано даден ръководител на подобна структура, в нея настъпва сътресение. Заради новите началници хората спират да работят – чакат, докато разберат какъв вятър ще задуха. И докато трае този период, всичко се заключва в касите и по случаите няма никакво развитие месеци наред.

Ген. Кирил Радев предупреди, че държавата ни отстъпва от постигнатото преди години, имайки предвид, че отново сме вкарани в черния списък на САЩ заради престъпления в сферата на интелектуалната собственост и пиратството. Във връзка с този проблем той посочи, че колкото по-бързо у нас бъде въведено еврото, толкова по-лесно ще се следят финансовите потоци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *