“Маркет линкс”: Партията на Трифонов e трета политическа сила

Електоралните нагласи на българите показват, че ГЕРБ е първа политическа сила с не твърде висока преднина от 2% пред БСП. За партията на Бойко Борисов биха гласували 18.2%, а за социалистите – 16.1 на сто.

На трето място със 7.8% е партията на телевизионния водещ Слави Трифонов “Няма такава държава”, чиято регистрация беше отказана от съда през миналата седмица. Ако политическата сила се яви на вот днес, тя има потенциал да бъде с трета по големина парламентарна група.

“Тя дава сериозна заявка и няма как да я изключим от изследването на политическите нагласи на българите”, отбеляза социологът Добромир Живков пред bTV.

Трябва да се има предвид, че подобни политически проекти винаги фокусират върху себе си протестен вот, който често показва по-висок потенциал на ниво нагласи от реалното електорално поведение на избори, отбелязват авторите на изследването.

Следват ДПС (7.3%), “Демократична България” (4.9%), и “Обединени патриоти” (4.3%). “Воля” изглеждат с малък шанс да бъдат самостоятелна парламентарно представена партия след следващи избори (1,2%).

В момента “Няма такава държава” получава и най-висок процент на положителни оценки (32% срещу 38% отрицателни), следвана от ГЕРБ и БСП, които обаче събират и много по-високи негативни реакции.

Най-одобряваните български политици и личности, свързани с политиката, са Румен Радев (66% доверие, 16% недоверие), Мая Манолова (49% доверие и 30% недоверие) и Слави Трифонов (38% одобрение и 35% недоверие). Премиерът Бойко Борисов е с 31% доверие и 52% недоверие.

Президентството остава институцията с най-голямо доверие. “Това е очаквано до голяма степен, не е изненада, защото президентството не е ангажирано пряко с изпълнителната власт. То има привилегированата роля да бъде коректив на властта“, коментира Живков.

Високо доверие има и към армията, църквата, полицията и Европейската комисия са институциите.

Парламентът остава с най-ниско ниво на доверие, според данните на социологическата агенция.

Тенденцията през последните месеци показва ръст на очакването за отрицателно развитие както на страната, така и на положението на домакинствата, от които част са респондентите. Изследването е проведено сред 980 пълнолетни в периода 21-28 ноември 2019 г. по метода на прякото лично интервю в дома на респондента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *