Маринов за убийството в Галиче: Подбудите са животински

Главният прокурор пък определи извършителя като социопат

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов изрази убеждение, че подбудите на убиеца на младото момиче в Галиче “са присъщи на животни, а не на хората”. “Те са на много ниско ниво на човешките потребности”, добави той, цитиран от Нова тв. Главният прокурор Иван Гешев пък смята, че извършителят на убийството е “необразован, непълнолетен социопат”. Гешев, Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се появиха рано сутринта във врачанското село заради започналата специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред в Галиче.

Според Гешев присъствието му там показвало, че “имa държaвa и тя cи върши рaбoтaтa“. “Бeшe извършeнo мнoгo жecтoкo убийcтвo. Cлeд тaкивa нacилcтвeни aктoвe e възмoжнo дa имa ecкaлaция нa нaпрeжeниeтo. Идeятa e c кмeтa дa прeдприeмeм мeрки дa ce зacили cигурнocттa в ceлoтo“, уточни миниcтър Мaринoв. Главният прокурор допълни, че е необходимо институциите да положат усилия за по-добро взаимодействие и превенция на престъпленията. “Ако бяхме по-добре координирани и по-добре си говорехме, може би, можеше да не се стигне до този тъжен, трагичен край”, призна той.

На последвалия брифинг окръжният прокурор Десислав Начков даде подробности за жестокото убийство на 18-годишната Андреа. Той обясни, че престъплението е извършено около 01:00 часа на 11 януари. Заподозреният Аксел вечерял при баба си, която живее на същата улица, на която и убитата Андреа. След това излязъл и минал покрай дома на момичето. „Той забелязва, че в стаята й свети. И взел това решение, защото я харесвал отдавна. Портата на двора била отворена. На двора той намерил стол, който взел. Вратата към дома била заключена. Нападателят видял, че Андреа спи и решил да влезе в дома през друг вход. Той взел метална пръчка, за да сплаши момичето. Влязъл в дома й през отворен прозорец на мазето. Той твърди, че познавал къщата, защото бил ходил преди години с компания”, разказа Начков.

Стана ясно още, че прокуратурата, МВР и местната власт започват съвместна работа срещу хората, които тормозят жителите на малки населени места и имат множество висящи дела. Иван Гешев е категоричен, че ще се засили следенето за нарушаване на по-леките мерки за неотклонение. “Анализът е направен за онези лица, които генерират престъпност във всички населени места. Усилията ще са по-бързо да се събират доказателства, по-бързи да са процесуално-следствените действия, за да бъдат изведени по-бързо”, уточни министър Маринов, цитиран от bTV.

“Ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на вътрешните работи. Как да извършат съвместен анализ на лицата, които тормозят населението в населените места и имат по 1-2 неприключили досъдебни производства, както и да предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за жителите на населените места“, каза още главният прокурор.

Убитото момиче беше намерено с прерязано гърло в двора на къщата, в която е израснало в Галиче. Тялото е открито от роднина. Според съседи момичето било кротко и добро. Нейният баща работи в Англия, а майката е напуснала семейството и живее в същото село. Самопризнания за убийството вече направи 17-годишен младеж, който близо до къщата на жертвата. Той дори показал полицията ножът, който е използвал. Предполагаемият извършител е обвинен в причиняване на смърт с особено жестокост и цел да прикрие престъплението. Въпреки че Наказателния кодекс предвижда доживотен затвор за подобно деяние, 17-годишното момче вероятно ще получи от 5 до 12 години затвор, защото е непълнолетен.

Според Иван Гешев, за да не се стига до други подобни трагедии, всяка институция трябва да си свърши работа. “Ние ще поемем своята отговорност заедно с министър Младен Маринов и изпълнителната власт да си свършим работата. В крайна сметка, за да не се стига до такива трагедии, трябва да поемат отговорност много други институции. Освен за превенция на престъпността и наказване за извършените престъпления, става въпрос и за образование, и за работа, които не са от нашата компетентност”, категоричен е той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *