Манолова: Преправят протоколите

Опашка пред „Арена – Армеец“. Напрежение при предаването на протоколите в Стара Загора

 

Започна предаването на изборни протоколи в столичната зала „Арена Армеец“. Пред залата вече се образуват опашки от чакащи.

На тези избори в „Арена Армеец“ се предават протоколите от секционните комисии в 2 от общо трите избирателни района в София – 23 и 25 МИР.

Засега няма напрежение. Членовете на мобилните секции за хора с увреждания и карантинирани стояли повече от един час пред залата.

„Най-големият проблем беше, когато дойдохме до „Арена Армеец“, за да си предадем бюлетините, един час ни държат отвън на студа, бусът – неотопляем, гладни, уморени и те не ни пускат, защото и ние не знаем, а за кога ще се подготвят – никой не знае. Влезнахме и горе-долу всичко стана“, заяви пред БНР Изабела Александрова, председател на 86 секция в кв. „Лозенец“ за хора поставени под карантина.

И пред Нова тв членове на секционните комисии споделиха, че е имало забавяне преди началото на отчитането. „Веднага след края на изборния ден попълних протокола си. Започна обаче едно страшно забавяне. Не ни даваха да тръгнем без разрешение. Чакахме още 40-50 минути в района на училището. След това ни качиха в такситата. Придвижвахме се с тях – всяка секция в отделна кола. Правихме много спирки по пътя, защото се оказа, че залата не е готова за нас. Правихме по 20-30 минути почивки на Околовръстното в такситата. Имаше поток от 6-7 таксита. Патрулката ни придружаваше“, разказа член на столична комисия пред телевизията.

Малнолова пред „Арена Армеец“: Преправят се изборни протоколи

„Имаме снимки на наши застъпници от зала „Арена Армеец“, че протоколи се дописват, преписват, пренаправят, което е грубо нарушение на Изборния кодекс“.

Това каза Мая Манолова от коалиция „Изправи се! Мутри вън“ пред зала „Арена Армеец“, където секционните комисии от столичните 23 и 25 избирателни райони предават бюлетините и протоколите си.

Манолова обясни, че Никола Вапцаров, който е кандидат от коалицията, е бил „изхвърлен с полиция от зала „Арена Армеец“, защото е поискал да види как става приемането на протоколите и как те се вкарват в базата на „Информационно обслужване“.

Тя заяви, че „отново се готви похищение на вота. – т.е да бъдат пренаписани резултатите“.

„Този път няма да позволим да откраднат резултатите на българските граждани, както се случи на местните избори. Тогава тук преди да бъдат предадени бяха доправени, преписани, направени,преправени, зацапани, замърляни 900 протокола. Затова сме тук“, каза още Манолова.

Тя и екипът ѝ поискаха да влязат в залата, за да излъчват на живо процеса по предаването на протоколите, но не бяха допуснати. Предишни години и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е правил подобни опити, които отново са били неуспешни.

В Стара Загора има напрежение

В Стара Загора, където членовете на секционните комисии предават протоколите във военни палатки, има напрежение при предаването на протоколите. Председатели и членове на СИ са изнервени от създалата се ситуация, съобщава бТВ.

Хората изчакват навън под дъжда и не се знае докога, защото до 23 ч. имаше само 19 обработени протокола заради многото грешки. За Стара Загора те са от 18 страници.

Когато един протокол бъде сгрешен, всичко започва отначало – броят се бюлетините. Съставя се отново протоколът и хората отново трябва да чакат своя ред, за да може изборните им книжа да бъдат обработени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *