Лют скандал в ефир: Пламен Димитров се ядоса и напусна студиото на bTV

Лют скандал се разиграва в ефира на „Тази събота“ по bTV между на лидера на КНСБ Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев. Жени Марчева ги бе поканила да коментират данъчната система у нас и предложените нови мерки от синдикатите за уравновесяване между това, което плащат бедните и богатите.

Разговорът между Пламен Димитров и Красимир Дачев прерасна в голям спор, а след като бизнесменът започна да разказва виц, синдикалистът се ядоса и напусна студиото. Водещата се опита да успокои страстите, а Пламен Димитров първоначално седна на мястото си, но веднага след това си тръгна.

В началото на разговора синдикалистът беше категоричен, че данъчната ни система е у нас е една от най-несправедливите в целия ЕС.

„Ако погледнем самата структура на данъчните приходи, ще видим, че 2/3 са от косвени данъци. Обществено ясно на всички е, че косвените данъци, бъдейки с равни ставки – се смятат за поне справедливи сред по-бедните части на населението, защото го натоварват повече от по – богатите. Всички преки данъци формират останалата 1/3. Съотношението в Западна Европа е точно обратното“, каза председателят на КНСБ.

Димитров посочи още, че пакетът от 9 мерки на КНСБ цели да ребалансира това съотношение. Част от тях са необлагаем минимум, увеличаване на максималния осигурителен доход, елементи на семейно подоходно облагане и данък „Богатство”. „На европейско ниво, съотношението богати-бедни е най-високо в България, Румъния и Латвия. „Следващият данък, който ние смятаме, че трябва да бъде въведен е данъкът върху дигиталните обороти. Всички държави-членки в момента правят тези разчети. Данъкът върху дивидента също е ключов данък, който показва с колко се натоварва бизнесът – трябва да бъде увеличен на 10%“, каза Пламен Димитров.

Бизнесменът Красимир Дачев смята пък, че данък „дивидент” ще стане не 10, а 15 %, защото веднъж се облага с 10%, а след това с още 5%. „Тази дъвка се вади през годините, последният път беше през 1998 г., когато Данък общ доход беше 42,5%, а събираемоста беше 35%. Само за справка, днес събираемостта е около 90%. Плоският данък, съвсем не е плосък, защото аз, ако изкарам 100 лв., ще платя 10 лв. Това е доходен данък, той може да бъде обложен и да бъде администриран от общините, те нямат капацитет“, посочи представителят на индустрията.

Дачев каза още, че данък „Богатство” ще бъде сложен за събиране заради липсата на електронно правителство и изостаналата дигитализация на общините. Той допълни, че при увеличаване на данъците, бизнесът ще мигрира от България, а средната класа ще бъде ощетена.

Красимир Дачев започна да разказва виц, а Пламен Димитров стана от мястото си и се обърна към водещата: „Госпожо Марчева, ние тук вицове ли сме дошли да си разказваме“

Водещата го помоли да се върне на мястото си, за да продължат разговора. Журналистката се ядоса на Димитров и го попита кой от двамата води предаването. Макар да беше седнал вече, синдикалистът стана и си тръгна. „Следващият път можете да го поканите за монолог“, засмя се Данчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *