ГЕРБ смятат да предложат главния прокурор Сотир Цацаров за шеф на т. нар. антикорупционна комисия, пише „Флагман”. Постът е вакантен от няколко месеца, след като Пламен Георгиев подаде оставка.

В сряда Народното събрание даде старт на процедурата за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е официалното име на органа.

Оттогава тече 14-дневен срок, в който депутати имат право да издигат кандидатури. Според източници от три парламентарни групи, ГЕРБ ще предложат Сотир Цацаров, чийто мандат като главен прокурор изтича в началото на януари.

Малка спънка в случая изиграл президентът Румен Радев, който в четвъртък обяви, че връща на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинацията на Иван Гешев за наследник на Цацаров.

От ГЕРБ се надявали, че това няма да се случи и държавният глава ще одобри „от раз” кандидатурата на Гешев. Както изглежда, обаче, ВСС ще гласува втори път в подкрепа на излъчения за главен прокурор. След това вече президентът ще е длъжен да подпише указа за назначението, ако не реши да подходи нестандартно и да усложни процеса.

Все пак забавянето в избора на Иван Гешев вероятно ще забави и номинацията на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Просто няма да е много прилично той да бъде издигнат, преди да бъде официално избран наследникът му в прокуратурата.

До момента няма информация ГЕРБ да са водили преговори с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти” за подкрепа на кандидатурата на Цацаров.

Формацията на Бойко Борисов обаче с почти 100-процентова сигурност ще получи подкрепата на ДПС. Партията на Ахмед Доган и Делян Пеевски винаги е поддържала Сотир Цацаров като главен прокурор, включително чрез медиите на Пеевски.

Дори се спекулира, че кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ реално идва откъм ДПС, с които ГЕРБ скрито си партнират по отношение контрола върху съдебния и медийния сектори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *