Лувъра представя България като ”европейска Турция”

Скандална изложба представя България като “европейска Турция” в Лувъра. Идеята на френския куратор на изложбата е наши икони да бъдат изложени в секция ”Ислямско изкуство”. Това обаче предизвика бурни реакции сред експерти от БАН, а по случая бившия културен министър Вежди Рашидов заминава спешно за Париж.

Държавата ни се готви за събитието от края на миналата година. Институтът за изследване на изкуства към БАН, написа отворено писмо до министъра на културата с молба концепцията за изложбата да бъде преразгледана и да се промени, за да не се представи в грешна светлина страната ни.

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.  “На мен ми омръзна непрекъснато да изпирам кирливите ризи на тоя и оня”, отсече бившият министър на културата Вежди Рашидов с намек към ръководството на министерството.

“Какво са се договаряли, аз искам да го разбера именно от самия президент на Лувъра, защото българите са много чувствителни на тази тема и разбира се, и аз на тяхно място бих бил чувствителен по една проста причина – аз знам, че ще бъде показано развитието на българската култура по време на Османското владичество през 15,16, 17 век”, коментира той и призна, че е обезпокоен от избухналия скандал.

“Онова, което ме притеснява, е изразът: “Ами те диктуват играта”. Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз смятам, че той няма какво да се мъчи”, каза още Рашидов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *