Лотарии на Божков с 3.77 млрд. лева оборот за 5 години

Близо 3.77 млрд. лева са приходите от продажба на лотарийни билети и от залози на компаниите “Ню Геймс” и “Национална лотария” на бизнесмена Васил Божков. Сумата е натрупана за 5 години – от началото на 2014 г. до края на 2018 г. За този период двете дружества декларират, че са изплатили на печеливши общо над 2.68 млрд. лева.

Печалбите на компаниите за периода са за 373.4 млн. лева. Това става ясно от публикуваните финансови отчети на “Национална лотария” и “Ню геймс”. Пълните документи реално бяха оповестени за първи път в понеделник, въпреки че по закон дружествата имат задължение да подават информацията към Агенцията по вписванията и тя трябва да се публикува в Търговския регистър. Качените досега отчети обаче бяха нечетивни и от тях не ставшеа ясно какви са приходите, разходите и печалбите на компаниите. Последно те получиха указание да подадат четливи данни за публикуване в регистъра.

Сега отчетите са публикувани на страницата 7777.bg и това бе оповестено от “Ню геймс”. От тях става ясно също, че компаниите са плащали десетки милиони левове комисионни на дистрибуторите си – вериги бензиностанции, магазини за хранителни стоки, павилионите на “Лафка”. За 2018 г. сумата от бюджета на “Ню геймс” е близо 75 млн. лева, за 2017 г. е почти 66.8 млн. лева. През 2014 г. разходът по това перо е бил 10.35 млн. лева.

Обяснението за внезапната прозрачност и публикуването на четливи отчети е “избягване на допълнителни внушения за прикриване на информация”, пише в съобщение на “Ню геймс” до медиите.

С него се отхвърлят и “медийните публикации и твърденията, че част от спечелилите от Национална лотария лица не съществуват”. Миналата седмица от прокуратурата съобщиха, че в хода на разследването срещу Васил Божков има информация и за фалшиви късметлии от лотарийните игри на хазартните му компании.

“Всички спечелили от билетите и игрите са напълно реални лица. Това е най-проверяваната тема през годините и при проверките не са констатирани никакви нередности. Изразяваме готовност отново да предоставим необходимите документи на компетентните органи, за да извършат проверка и да установят самоличността на участниците и получените от тях печалби за периода от началото на организиране на игрите до настоящия момент”, отговориха в понеделник от “Ню геймс”.

Според компанията твърденията за обратното “целят манипулиране на общественото мнение, създаване на негативни нагласи и общо недоверие към бизнеса ни”.

В позицията се казва още, че с цел прозрачност се търси съгласие от всеки спечелил да бъде заснет и публикуван на интернет сайта 7777.bg. “На него може да бъде открита информация за печелившите участници, размера на печалбите им и игрите, от които са ги спечелили”, твърдят от “Ню геймс”.

В позицията за пореден път се казва, че компанията е платила всички дължими такси към Държавната комисия по хазарта. Според прокуратурата хазартните дружества на Божков не са платили над 500 млн. лева такси.

“Във връзка с непрестанните внушения за неплатени държавни такси отново заявяваме, че нашата компания е изплатила всичко дължимо по закон. Оказваме пълно съдействие на българските институции в извършваните от тях проверки за установяване на истината”, пише в позицията. От публикуваните отчети излиза, че за периода 2014 – 2918 г. за хазартни такси са платени 198.8 млн. лева.

На гърба на всеки билет на Национална лотария ясно са посочени условията за провеждане на играта, вида, размера и начина на изплащане на печалбите. Билетите се печатат в една от най-големите печатници в света – американската компания Scientific Games International. Именно печатниците отговарят за разпределението на печалбите, описани на гърба на билетите. Ние не разполагаме с информация каква сума има в съответния билет при пристигането му в България и дали е печеливш, или не”, твърдят от хазартната компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *