Лекари посочиха по колко чаши кафе на ден е полезно да пием

Кафето може да предизвика пристрастяване и има редица противопоказания. Но в умерени количества, както повечето натурални храни и напитки, може и да е полезно за здравето, пише zdrave.to.

Това се потвърждава от доклад, публикуван от Института за научна информация за кафето (ISIC). Проучването казва, че кафето има ползи за здравето, когато се консумира в точните дози и по правилния начин.

Любителите на кафето дори не осъзнават какви ползи може да донесе на тялото разумното и балансирано консумиране на тази напитка. Това се доказва от проучване, проведено от ISIC върху извадка от 4000 потребители в 10 европейски страни.

7 от 10 европейци смятат, че водят здравословен начин на живот, но повече от половината от анкетираните не знаят какви ползи може да донесе пиенето на кафе, относно съдържанието на антиоксиданти и други биологично активни вещества.

Ползи за здравето от кафето:

  • Увеличаване на енергията. Кофеинът в кафето може да ободри и подобри настроението.
  • Подобряване на когнитивните функции. Кофеинът също може да повлияе положително на концентрацията и отзивчивостта.
  • Ускоряване на метаболизма. Кафето подобрява метаболитните процеси и помага при отслабване.
  • Проучванията показват, че умерената консумация на кафе намалява риска от диабет тип 2 с около 25%.
  • Пиенето на кафе може да намали риска от развитие на редица други заболявания, като болестта на Паркинсон и сърдечни проблеми.

Имайте предвид обаче, че твърде много кафе може да доведе до неприятни странични ефекти като безсъние, нервност, ускорен пулс и треперене на ръцете.

Също така хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, високо кръвно налягане или бременни жени, трябва да ограничат значително кафето в диетата си или да го премахнат нацяло.

Като цяло, умерената консумация на тази напитка – 1-2 чаши на ден може да има благоприятен ефект, съветват медиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *