Лавров: Русия е готова да разговаря със САЩ за размяна на затворници

Ден след като американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше осъдена на девет години затвор за държане и пренос на наркотици (внасяне на по-малко от грам масло от канабис в Русия), външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да разговаря с Вашингтон за размяна на затворници, съобщава Der Standart.

Обменът трябва да се осъществи по дипломатически път, каза той на пресконференция след посещението си в Камбоджа за среща на АСЕАН, предупреждавайки че има специален канал, договорен от президентите на двете страни за обсъждане на размяната на затворници, и „независимо кой какво казва публично, този канал остава актуален“.

„Готови сме да обсъдим този въпрос, но в рамките на пътя, за който се договориха президентите Путин и Байдън“, заяви Сергей Лавров предупреждавайки отново да не се прибягва до „мегафонна дипломация“, тъй като това би провалило усилията.

„Ако американците решат отново да прибягнат до публичната дипломация, това е тяхна работа и, дори бих казал, че е техен проблем, защото уговорката за спокойна, професионална работа често не се поддържа от американците“, каза външният министър на РФ.

По стечение на обстоятелствата руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен бяха на срещата на външните министри от Югоизточна Азия в Камбоджа, когато бе произнесена присъдата. Ако трябва да се преговаря, те теоретично биха могли да се срещнат, въпреки че отношенията между САЩ и Русия са толкова хладни, че това изглежда малко вероятно.

Руският външен министър коментира и че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън не е проявил интерес към контакт „в рамките“ на събитията на АСЕАН в Камбоджа. Именно върху това поставят акцент руските държавни медии ТАСС и „Интерфакс“, публикувайки информацията за евентуалната размяна на втори и дори трети план.

„Днес седнахме с него на масата за разговори, не видях той да се интересува…, всички бутони са на мястото си“, каза Лавров.

Произнасянето на присъдата над Гринър, която американският президент Джо Байдън нарече „неприемлива“, може да проправи пътя за размяна на затворници между САЩ и Русия, включително и размяната да обхване известния руски търговец на оръжие Виктор Бут, който бе заловен през 2008 г. в Тайланд и екстрадиран в САЩ.

Очаква се обаче Русия да настоява за по-трудна сделка и да иска връщането на сътрудник от вътрешната си шпионска служба, който миналата година беше осъден за убийство в Германия.

САЩ вече са направили стъпки, които външният министър Антъни Блинкън нарече „съществено предложение“, за да осигурят освобождаването на американците, лишени от свобода в Русия, включително Гринър и бившия морски пехотинец Пол Уилън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *