Кьовеши чака по-бързо делата от България

Очаквам да бъде ускорен трансферът на делата и случаите от България, по които ще работи европейската прокуратура. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в петък, 11 юни по време на брифинга си пред българските медии. Кьовеши е на двудневно посещение в София от вчера.

Кьовеши обяви, че идната сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие нова процедура за избор на шестима делегирани прокурори, които ще работят на местна почва по делата за крупните злоупотреби с евросредства. Досега колегията неглижираше настояването на Кьовеши в Люксембург да бъдат пратени нови 6 кандидатури от България, след като ЕППО отхвърли 6 от десетте номинации от София. Така на 1 юни ЕППО стартира работа само с 4 делегирани прокурори от България, макар и квотата на страната да е 10.

„Избрах да посетя България, защото квотата на българските делегирани прокурори не е пълна. Ако не можем да работим с необходимите ресурси и капацитет, няма как да сме ефективни“, отговори Кьовеши защо е избрала страната ни за първата си спирка, откакто ЕППО заработи. „Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, ние имаме служба тук, имаме офис и като европейски главен прокурор е мое задължение да надзиравам работата на колегите от всички 22 държави, които членуват в ЕППО“, посочи тя.

Европейският главен прокурор не отговори конкретно дали подкрепя българският главен прокурор Иван Гешев и дали има доверие в българските власти. „Не става въпрос за доверие или лични взаимоотношения. А за задължения по закон. Имаме задължения да дискутираме всички проблеми и да търсим решения, за да тече ефективно работата на ЕППО. След вчерашните срещи имаме конструктивно решение“, посочи тя. Кьовеши отказа да коментира протестите срещу Гешев. Но подчерта, че прокурорите трябва да са независими и никой не трябва да се меси в работата им.

„Ако някой опита да се меси в нашата работа, политик или друг, ще направя това публично достояние“, закани се Кьовеши след въпрос за независимостта на делегираните прокурори. И пак повтори, че очаква националните власти у нас да изпратят по бързо разследванията, които попадат в компетентността на ЕППО.

„В официалните си срещи не съм разисквала случаите на ЕППО или конкретно производство. Присъствието ми тук беше насочено за процедурата за избор на европейски прокурори и за техническата подкрепа“, отговори Кьовеши на въпрос дали може да има доверие, че българската прокуратура качествено си върши работата, след като се наложи САЩ със санкции да посочат проблемите с корупцията. „Не съм тук за да оценявам качеството на работата на българската прокуратура. Моята работа е да съм сигурна, че всички национални органи ще подпомагат дейността на ЕППО“, посочи Кьовеши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *