Кьовеши отхвърли още един прокурор на Гешев

Колегиумът на Европейската прокуратура назначи в понеделник двама от предложените кандидати за делегирани европейски прокурори от България, както е отхвърлена номинацията на един от предложените магистрати от власти в София. Това е пореден случай на отхвърлен кандидат за работа в Европейската прокуратура, посочен от Висшия съдебен съвет.

В същото време европрокуратурата на Кьовеши назначи по един европрокурор в Естония и Италия, като в тези две страни няма отхвърлени кандидати.

Одобрените от България прокурори са Михаела Райдовска и Василен Бенчев. Отхвърленият  кандидат е Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура, която бе излъчена без нито един глас „против“ от Прокурорската колегия на съдебния съвет.

Вече втора година подборът на делегираните прокурори в Бълхгария не върви добре, като страната отбелязва рекорден брой отхвърлени кандидати, което е знак за липса на доверие.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха едва петима при нужни десет магистрати.

Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни увеличената си на 15 души квота.

Преди месец Лаура Кьовеши обяви, че изпраща проверка на екипа си в България заради проблемите в институцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *