Къде в тялото ни се натрупва стрес и как да се справим с него

Днес ви подготвихме списък с местата от тялото ни, в които е най-вероятно да се натрупа най-много напрежение и стресът да окаже своето влияние

Стресът е бичът на нашето време. Все повече хора се чувстват постоянно напрегнати, тревожни и дори депресирани, а причината за тези неприятни състояния на психиката, най-често е именно натрупването на стрес в големи количества.

Той влияе пряко както на нервната ни система и на нашето ментално здраве, така и на физическото ни състояние, което пък води след себе си редица неприятни симптоми, които ни пречат и тормозят.

Всички сме чували многократно, че стресът е голяма спънка в ежедневието ни и пречи на нормалния ни ритъм на живот. Вече е доказано от специалисти, че стресът може да се натрупа в определени части от тялото ни, а това да доведе до грешно диагностициране и неправилно лечение, когато проблемът ни всъщност не е физически, а на психична основа.

Днес ви подготвихме списък с местата от тялото ни, в които е най-вероятно да се натрупа най-много напрежение и стресът да окаже своето влияние. Вижте как да се освободите от това неприятно напрежение:

1. Врат и рамене – стресът води до появата на напрежение в областта на врата и раменете. Когато сме стресирани, ние инстинктивно повдигаме рамене и стягаме стойката си, което обтяга и мускулите на врата и раменете, което в крайна сметка води до болки в областта.

2. Глава – когато сме напрегнати, ядосани и притеснени, често получаваме главоболие или мигрена. Това е в следствие на химикалите, които тялото ни образува, когато сме под стрес. Тези химикали действат на нервите и кръвоносните ни съдове, а резултатът е така досадното главоболие.

3. Стомах – стомахът ни реагира доста бързо, когато психическото ни състояние не е добро. Стресът може не само да повлияе върху функцията на червата ни, но може да промени цялата ни стомашна флора. Често това води до появата на киселини.

4. Долната част на гърба и кръста – учените вярват, че болката в кръста често идва от главата. Когато сме напрегнати, променяме рутината си, поведението, начина, по който вървим, седим и спим, а това може да окаже влияние върху мускулите ни и гръбнака. Когато тези мускули са стегнати и напрегнати, се появява и болката в гърба и кръста.

5. Челюст – казвали ли са ви, че скърцате със зъби? В повечето случаи това значи, че сте подложени на стрес. Основният ни челюстен мускул се напряга заедно с нас и брадичката ни започва да се движи от едната на другата страна и така зъбите ни започват да скърцат от напрежение.

6. Кожа – когато сме напрегнати, тялото ни освобождава „хормон на стреса“, който прави кожата ни чувствителна. Тези хормони активират кожните жлези, те започват да произвеждат повече масла, което запушва порите, а всички знаем, че резултатът от това са акне, пъпки и какви ли не други кожни проблеми.

7. Панкреас – когато сме подложени под постоянен стрес, тялото ни изпраща сигнал до панкреаса да произвежда повече инсулин от необходимото. Честат свърхпордукция на инсулин може да повреди артериите ни, което довежда до напълняване и увеличава риска от развитие на диабет.

8. Стави, кости и мускули – болките в ставите, костите и мускулите по цялото тяло, са признак за натрупан стрес. Проучвания сочат, че има връзка между симптомите на депресия и болките по цялото тяло. Ето защо, ако изпитвате такива болки, е хубаво да объртнете внимани първо на психическото си състояние.

9. Сърце – стресът и прекомерните емоции повишават кръвното налягане, което пък засяга сърцето. Много сърдечни болести се причиняват от прекомерен стрес, а в дългосрочен план, стресът може да доведе до ускорен пулс или аритмии.

10. Имунната система – имунната система помага на тялото ни да се бори с вирусите, които ни атакуват ежедневно. Когато сме подложени на стрес и напрежение, тялото ни отделя химикали, които подтискат имунната система, а това ни прави по-уязвими и започваме да се разболяваме по-често.

Как да си помогнем? Има много начини за борба със стреса, но най-доказаните и ефектнивните са няколко – медитация, масаж и упражнения. Те отпускат тялото и помагат на нервната система. Разбира се, всеки трябва да открие своя начин за разпускане, който му действа най-добре. Трябва да запоните да си давате почивка и да се опитвате да мислите по-позитивно. Не всяка болка означава нещо страшно и непреодолимо, по-скоро е сигнал, че трябва да забавите темпото и да избягате от стреса поне за момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *