Украинският олиграх Виктор Медведчук, кум на руския президент Владимир Путин (Путин пък е кръстник през 2004 г. на дъщеря му Даря), има недвижими имоти на стойност около 19 млн. евро по българското Черноморие, съобщава в свое разследване от 10 септември украинското издание Bihus.info.

По документи собствеността е на името на пет фирми, регистрирани в България, които са собственост на семейството на Медведчук. А парцелите са ваканционни имоти и земеделски земи, всички намиращи се в Бургаска област – в общините Несебър, Поморие и Царево. Край Ахелой кумът на Путин притежава три имота, според картите, публикувани от онлайн изданието. Друга негова собственост е близо до къмпинг Юг, намиращ се на около 3 км от Лозенец, община Царево.

Според разследването, Медведчук е купил чрез компаниите си 23 хектара земя на българското крайбрежие още през 2007 г. – 2 години след като напуска влиятелен пост в администрацията на парвия украински президент Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия съдебен съвет на Украйна, който има пряка роля в кариерното развитие на съдиите.

За купуването на недвижимите собствености Медведчук е вложил в петте регистрирани у нас фирми капитал в размер на 37 милиона лева – около 19 милиона евро по сегашния курс. Става дума за компаниите „Пърфект Ленд Пропъртиз“, „Анаптиксис Дивелопмънт“, „Ескафеас Кънстракшънс“, „Хр. Атанасио Кънстракшънс“ и „Дивелопмънтс“, „Политими Джиа Пропъртиз“. Всички те са основани с цел покупко-продажба, строителство, наемане и аренда на недвижими имоти.

Фирмите имат сложна структура на собствеността, която през Кипър води към Украйна. Краен собственик на тези фирми в българските регистри е записана третата и настояща съпруга на Медведчук – ТВ водещата Оксана Марченко. Изданието припомня, че през 2018 г. украинският олигарх е признал, че е бил принуден да оформи някакъв бизнес на съпругата си за избягване на американските санкции, наложени спрямо него през 2014-а.

За това, че споменатите фирми са контролирани от семейството на Медведчук е станало известно през 2020 г., тъй като след избирането му за депутат през 2019-а той е бил задължен за подаде електронна имуществена декларация.

Bihus.Info подчертава, че данните от имотния регистър в България са му били предоставени благодарение на компанията Schmidt & Schmidt, която помага на журналисти да откриват информации в чуждестранни бази данни.

Изданието допълва, че има потвърждение, че семейството на Медведчук притежава една от най-скъпите яхти в света – Royal Romance, струваща $200 млн., чрез офшорната компания Fregata Marine Ltd (регистрирана на Маршаловите острови). Яхтата била построена за него през 2015 г.

И яхтата, и имотите по българското крайбрежие отсъстват от декларацията на Медведчук.

Bihus.Info допълва, че неотдавна програмата „Схемы“ е разкрила, че семейството на кума на Путин има дялове в украинските ТВ канали 1+1, 2+2 и ТЕТ, където основен акционер е друг олигарх – Игор Коломойски. Медведчук е партньор с Коломойски също в енергийни предприятия, металургични заводи и ред други фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *