Крихте ли за заложниците?

От пожарното посещение в Израел на премиера Николай Денков и шефката на дипломацията ни Мария Габриел стана ясно, че в Ивицата Газа има двама заложници с български произход. Не се съмнявам, че в Тел Авив двамата са направили, каквото трябва, за да се стигне до положителна развръзка на случая.

Смущава обаче позицията на правителството да не обявява друга информация, макар и с благовидната причина да се запази сигурността на отвлечените българи. Вероятно такава е била и молбата на израелската страна.

Че сред заложниците има българка, стана ясно още в началото на октомври. Тогава Денков каза, че това не можело да се потвърди. Но ходът на събитията ни кара да се съмняваме, че Денков и Габриел са научили за двамата заложници едва в Тел Авив.

Днес има достатъчно комуникационни канали, за да научи правителството ни за двамата заложници доста преди спешното отлитане на първите му лица за Обетованата земя. Тоест има основания да подозираме, че правителството е знаело за заложниците, но излиза, че е криело от обществото. Дали заради предизборната кампания, дали заради сложните отношения в Сглобката, дали заради пропуски и недоглеждания от институции, (както е било с българските медици в Либия), провокирани и от хаоса в Газа, но на тези въпроси правителството трябва да отговори.

Юри Михайлов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *