България вече разполага с реактиви за доказване на инфекцията

Световната здравна организация обяви международно извънредно положение във връзка с епидемията причинена от коронавируса, предаде Би Би Си.

По думите на генералния директор на организацията Тедрос Гебрейесус, СЗО вярва във възможностите на Китай да спре епидемията. По данни на организацията заболелите от коронавируса в света са 7 834 души, 7 736 от тях са регистрирани в Китай, а 98 в 18 страни по света. Осем са случаите на предаване на вируса от човек на човек. В тежко състояние са 1370 души, 170 са жертвите.

Според последните данни обаче, публикувани в South China Morning Post общият брой на болните е 8 261 души, 171 са жертвите с летален изход, само в Китай заразените са 8 140. В Европа диагностицираните са 11, в Северна Америка и Австралия – по 8.

Още 12 167 души се наблюдават за поява на симптоми. Нивото на разпространение на болестта в Китай се оценява като “много високо” и “високо” в региона и по света.

В Националния център по заразни и паразитни болести пристигнаха китовете за генетична диагностика чрез real-time PCR на новия коронавирус 2019-nCoV, съобщиха от здравното министерство.  Te бяха заявени от Националния център преди 3 седмици и са синтезирани на основание доказаните вируси от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

Реактивите са предназначени за доказване на заболяването, причинено от коронавирус 2019-nCoV, само при хора, които са с изявена клинична картина на тежка пневмония и дихателна недостатъчност.

По-рано днес американските власти, цитирани от Франспрес, съобщиха за първи случай на предаване на коронавируса. 60-годишна жена, завърнала се в Чикаго от Китай, е заразила съпруга си. Според директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд, непосредственият риск за американците е нисък.

Русия затвори границата си с Китай и преустанови издаването на електронни визи.

По-рано днес италиански круизен кораб беше поставен под карантина, недалеч от столицата Рим. По информация на ДПА първите резултати от изследванията на пътниците “изглеждат отрицателни”.

Здравните власти в Солун съобщиха за мъж, който е бил приет в болница със симптоми, подобни на смъртоносния коронавирус, съобщи БНР. Пациентът е мъж на средна възраст, който в момента преминава през медицински изследвания и е поставен под карантина. ДНК-проба е изпратена в Института “Пастьор”, за да се установи дали става дума за коронавирус или обикновен грип.

Общо 90 души в Бавария са поставени под карантина, съобщи “Билд”. Всички те са били контактни със заразени хора, които сега се лекуват в германски болници. Хората са предупредени да не напускат домовете си.

40 души от поставените под карантина са служители на компанията Webasto в Стокдорф. Четирима души от тази компания се били заразени с коронавируса, след като тяхна колежка от Китай пристигнала за семинар на 19 януари. Webasto е отменила командировките в Китай и е затворила завода си в Стокдорф до 2 февруари.

Междувременно изданието New England Journal of Medicine съобщи, че китайските учени вече са установили каква е продължителността на инкубационния период на 2019-nCoV – 5,2 дни. Инкубационен период е интервалът между момента на заразяване и появата на първите симптоми.

Учените изследвали данните на 425 пациенти и проследили 10 от тях. Така установили, че броят на заразените се удвоява на седмица, а всеки болен е заразил средно 2,2 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *