Доброволческата платформа „Лъжеш ли“ изловила лидера на „Възраждане“ в 17 неверни твърдения преди вота

 

Повече от половината от всички неверни твърдения, хванати от платформата „Лъжеш ли“ в предизборната надпревара, са дошли от представителите на „Възраждане“.

Резултатите се обявяват след изборите, за да не повлияят на надпреварата.

Слабите умения на обществото за елементарна проверка на фактите го прави уязвимо за внушения от такъв подход на трупане на рейтинг, но пък носи добри резултати за политиците.

Идеята на нашия проект дойде от факта, че много често хората казват “да, политиците лъжат”, но ако се опитате да опровергаете дадено твърдение, нещата се усложняват. Затова трябва да има доказателства. Ние сме доброволчески проект и използваме изцяло публични данни.”

Това заяви в предаването “Кой говори” по “Дарик” Радослав Евтимов, създател на доброволческата платформа “Лъжеш ли”.

“При Костадин Костадинов установихме 17 неверни твърдения, следван е от Цончо Ганев, също от “Възраждане”, с 14 неверни твърдения.

Атанас Атанасов от “Демократична България” – с 5 и Кирил Петков – с 4 неверни твърдения. Темите са основно икономическата ситуация, инфлацията в страната, енергийната криза, корупцията и позицията относно войната”, сподели Евтимов

Като пример за невярно твърдение Радослав Евтимов даде изказване на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. В него той подкрепя думи на Елеонора Митрофанова, която твърди, че България дължи настоящите си граници на Съветския съюз.

Костадинов, който често се изтъква сам, че е историк и е направил учебник по история, съобщава и неверни исторически данни:

“Гръцкото искане, което е подкрепено от САЩ, е българската граница да минава на 30 км южно от Пловдив и 60 км южно от София – тоест, целия Рило-Родопски масив да стане част от Гърция.”

В това си изказване Костадинов визира Парижкия конгрес от Втората световна война.

“Ние намерихме протоколи от Парижкия конгрес и проверихме как е преминало това гласуване. Действително такива претенции от гръцка страна има, но предложението е отхвърлено с 8 на 2 гласа, като САЩ гласуват против промяна на българските граници, а Великобритания се въздържа от вот. Съответно твърдението, че САЩ и Англия активно са работили за това предложение от гръцка страна и невярно”, категоричен бе Евтимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *