Контрера от ВМРО алармира: Столична община орязва драстично парите за транспорт в София

Това ще предизвика невиждана криза!

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера алармира, че парите за обществен транспорт сериозно се орязват през икономическата рамка на транспорта за 2023 г. Това става с доклад на ГЕРБ и ресорния заместник-кмет на Фандъкова.

Докладът стана повод за сериозни пререкания на заседанието на комисията по транспорт. Вносителите Зафир Зарков и заместник-кметът Барбалов предлагат да се намалят средствата за електротранспорта и автотранспорта, а да се увеличат парите на Център за градска мобилност с над 17 млн. лв.

Карлос Контрера възразява, че това ще доведе до колапс на транспортните оператори, като най-ощетени са електротранспорта и автотранспорта. Той оспори показателите, защитавани от Център за градска мобилност и зададе въпроси как в условията на над 25 млн. лв. просрочени задължения, парите на автотранспорта се намаляват. Попита и защо средствата за тролеите, трамваите и електробусите намаляват, а на „Метрополитен“ се увеличават.

Според представителя на ВМРО този доклад залага бомба за есента и за следващия мандат на Общинския съвет и може би целта е именно да се минира бъдещата работа. Контрера смята, че в доклада няма никаква логика, защото Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт трупат задължения, а в същото време се намаляват средствата. Според него има риск да не бъдат платени заплатите през ноември и декември. Контрера зададе и въпроса как ще се платят през октомври увеличените заплати (по 150 лв. на служител), след като със задна дата се намаляват парите за транспорт.
Той посочва, че само в автобусния транспорт липсват над 200 водачи, а в същото време общината иска да намали финансирането.

Общинският съветник от ВМРО посочва още, че „наглостта стига до там, че според запис в доклада транспортните оператори ще трябва да връщат средства на ЦГМ и Столична община, тъй като предложението е рамката да влезе със задна дата – от 1 януари 2023 г.

Без отговор остана въпросът защо увеличение има само за ЦГМ, които предлагат да получат над 17 млн. лв. повече, а в същото време транспортните оператори да получат по-малко. Карлос Контрера заяви, че ако се намалят парите за транспорт, има риск ноември и декември хората да стоят по спирките заради разредени курсове.  ВМРО призовава всички – Демократична България, БСП и Борис Бонев да не подкрепят орязването на средствата за транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *