Конгресът на ГЕРБ протече като оперативка в МВР

“Нещата отиват към своя финал. И всеки ще мисли как да се спасява…”

Националното съвещание (най-висшият партиен форум) на ГЕРБ протече като “някаква оперативка на личния състав в поделение на МВР или друга такава структура”, коментира във вторник пред агенция “Фокус” анализаторът Александър Маринов.

Той обърна внимание на това, че освен липсата на изказвания и мнения (освен това на лидера Бойко Борисов), конгресът на ГЕРБ се характеризира и с липса на решения, позиции и политически документи, които да са ориентирани към обществото.

“Явно, че ГЕРБ нямат какво да кажат на обществото, освен това, което ясно каза премиерът Борисов: сред нас са се навъдили много гадове, ние сега трябва да ги чистим. Това е в общи линии… Това не може да се нарече политика”, каза Маринов.

Цветанов в момента е “токсичен”

Според него проведеният конгрес е показателен за процесите в ГЕРБ, защото почти веднага след него “започнаха определени действия срещу определени лица, определени групи, определени среди в ГЕРБ”.

Конгресът създаде Етична комисия, която се активира незабавно спрямо кметове от Югозападна България, а след това се появи информация и срещу кмета на Русе.

“Сега, разбира се, някои по-ловки дейци на ГЕРБ бързат да се разграничават от Цветанов. Въпреки че са били негови приближени. Той в момента е токсичен”, коментира Александър Маринов и допусна, че “оттук нататък започва нещо, което мисля, че самите те не си дават сметка до какво ще доведе”.

Етичната комисия на ГЕРБ е “много странен орган”. Тя е помощен орган на Изпълнителната комисия, продължи Маринов: “Тоест това е нещо като инструмент на политическото ръководство. Ако става дума за някакъв орган с контролни функции, той би трябвало да е независим от политическото ръководство, поне по една причина. От вчера насам всички, които говорят от ГЕРБ, говорят за проблеми на местните структури, местните редици и местните лидери. А по-нагоре няма ли проблеми? Или всичко приключи с Цветан Цветанов? Ами какво ще се случи, ако има сигнал срещу друг член на Изпълнителната комисия? Как Етичната комисия ще го разследва, след като е подчинена на Изпълнителната комисия?”

Старт на кампания за отстраняване на хора

В структурите на ГЕРБ по места вече е даден официален старт на кампанията за отстраняване на хора, които са били подбрани от Цветанов, смята анализаторът: “И тази конкуренция няма да е в името на чистотата на ГЕРБ и на политиката, а ще бъде в името на отстраняването на конкурентите и заемането на техните места. То това е много ясно. Защото всички тези сигнали срещу кметовете и срещу други лица, те не са дошли от гражданите. Те са дошли, дори не от опозицията, те идват от средите на ГЕРБ. Започва вътрешна борба и не ми се струва много вероятно тя да доведе до очистване и укрепване на ГЕРБ. Но ще видим, все пак може би пък да бъркам”.

Според него Етичната комисия е създадена, за да успокои обществото, че нещо се прави и за да се разчистят кръговете и лицата, близки до Цветанов.

Струва ми се, че сигналите ще бъдат доста селективно изпращани и разглеждани, коментира Маринов. Според него кметът на Пловдив вече е пуснат по пързалката – не се споменава неговото име още, но се дават знаци, намеква се.

На въпрос дали той е попаднал на мушката заради ремонта в центъра на Пловдив и как изглежда проблемът с ремонтите в София, Александър Маринов каза: “Наистина е трудно да кажем, къде са по-големите гафове… Както виждате, в София всичко се ограничава до едно административно, чиновническо равнище. Хората, които взимат решения и трябва да отговарят за тяхното изпълнение – кметът на София, неговият екип заместници, мнозинството в Общинския съвет и т.н. – те са засега недосегаеми. Тях ще разследва ли Етичната комисия на ГЕРБ, ако се получат сигнали? Аз мисля, че сигнали доста има вече”.

А на какво се дължи оглушителната тишина сред делегатите на форума на ГЕРБ?

“В едни по-свежи, по-силни години на ГЕРБ, сигурно щяха да режисират някаква имитация на активност на изказване. Сега нещата са оголени. По принцип това е самата природа на тази партия. Тя не е способна да води пълноценен диалог. Както виждате, отдавна там няма хора, които дори просто си изказват мнението. Вече всички мълчат от страх да не сбъркат. Дори когато правят елементарни нищо не значещи изказвания, пак се вижда, че се притесняват. Това е организация, която не е изградена на основата на нормалния политически живот, тоест дискусия, предложения, спорове и обединяване около решение в рамките на някакъв демократичен процес в демократични органи и т.н.”, коментира Маринов.

“Видяхте, излезе началникът, наби канчетата, припомни (с което издаде собствената си неспособност да реши проблема), че им е говорил за лампичките отдавна и не са го чули. Значи, самият този манталитет, че можеш да управляваш хората като новогодишни гирлянди, кога ще светкат, кога ще гаснат, кои лампички ще светват, той е порочен. Поради тази причина ГЕРБ се изчерпи. Оттук нататък можем само да предполагаме, какво е било в главите на всички тези хора там. Кой ще бъде следващият? Кой ще бъде нарочен? Как да се спаси от това да бъде нарочен? Там много добре знаят помежду си, кой с какво се занимава. Само че едни са посочвани като грешници, а за другите нищо не се казва. Така че това е процес, който ще почне да се изражда, още повече, че ще придобие все по-драстични форми. Защото мълчанието е формула на конгреса, на събранието им. Но мисля, че навън помежду си, в своите среди, тези хора не мълчат, те коментират, те споделят и сега са уплашени. Защото разбират, че нещата отиват към своя финал. И всеки ще мисли как да се спасява.”

Предстоят ожесточени вътрешни борби преди местните избори

“Моето мнение е, че въпросът “Цветанов” не е закрит. Нищо, че го освободиха от всякъде… И ще видим тепърва, какво ще се случва. Защото през всичките тези години на Цветанов не може да се отрече едно нещо – той неуморно обикаляше страната и структурите на ГЕРБ. Неуморно. Това води до определени последици. Значи, него хората го познават, повечето от тях той ги е издигал. Да, мнозина ще се откажат от него преди три пъти да пропеят петли. Но мнозина разбират, че и да се откажат от него, пак ще ги ометат… Има хора, които искат сега да изчеткат, да доставят удоволствие на Бойко Борисов и едва ли не представят въпроса за приключен. И то приключен славно, показно, перфектно, по всички правила. Лично аз имам дълбоки съмнения, че така безболезнено ще се развият процесите оттук нататък. И ако съм прав, ще бъдем свидетели до местните избори на много ожесточени борби в редиците на ГЕРБ на много места”, прогнозира Маринов.

Той е съгласен с мнението, че ГЕРБ си измиха ръцете с Цветанов: “Никой не оспорва греховете на Цветанов, той наистина справедливо плати цената за това, че се самозабрави. Защото той се самозабрави. Обаче само той ли е грешникът? И веднага ще ви поставя най-ясния въпрос – през всичките тези години всичко, което е правил Цветанов, дали е било неизвестно за лидера на партията? Много е лесно да кажеш – питайте Цветанов, той вече не е ГЕРБ. Ама 10 години на това ниво, при тези отношения между двамата, мисля, че едва ли има неща, които Борисов не е знаел. И от тази гледна точка, разбира се, че и в средите на ГЕРБ, а и в обществото, се казва – добре де, ама защо само него? И това не е въпрос на някаква кръвожадност – да искаме повече и повече жертви, а просто да не се опитват с помощта на показното, наказателно отстраняване на един човек, да прикрият останалите и да излезе така, че едва ли не всичко вече е бяло, чисто и светло”.

ГЕРБ върви към края на жизнения си цикъл

“ГЕРБ върви към края на жизнения си цикъл. Той можеше и по-рано да приключи като проект, но просто няма срещу себе си противник. Нямаше доскоро. Не че сега има готов, но вече се изчерпва общественото търпение. Такъв тип проекти, с такава структура, с такъв манталитет на хората, които го управляват, те имат срок на годност. Не може да продължава дълго”, прогнозира Александър Маринов.

“Как точно ще приключи ГЕРБ, дали ще се случи нещо подобно на НДСВ или на други по-злополучни трагикомични проекти, това е друг въпрос”, допълни той.

Според него обаче “не бива да се слага знак за равенство между определени лица, ръководители на ГЕРБ, и други персони, и всички членове на ГЕРБ или всички хора, които са влезли в политиката чрез ГЕРБ”. По думите му има “млади хора в ГЕРБ, които разсъждават честно, разсъждават критично. Защо трябва да зачеркваме тези хора? Не можем да кажем, че който е член на ГЕРБ, непременно е злодей, престъпник или негодник. Негодници има във всички партии, нали, в това отношение нямаме съмнение, нямаме илюзии”.

Поуката

“Всичко, което се случва в и на ГЕРБ, трябва да бъде повод за поука. Защото, ако всичко се сведе до някакво злорадо удовлетворение, че ще си го получат, а другите продължат по същия начин или се появят други от същия тип, тогава значи нищо не сме научили, никакъв урок не сме извлекли… В името на политическата ефективност, печелене на избори и упражняване на властта, не бива да се правят такива ужасяващи компромиси с елементарните принципи и ценности на демократичната политика. Няма никакво значение, че 10 години почти не са загубили избори. Ето, идва краят на този период. Само че големите губещи, тези, които плащат цената, са мнозинството от българите”, каза в заключение Александър Маринов пред агенция “Фокус”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *