Комисията за убития Божанов привика трима главни прокурори

Ще бъдат изслушани Сарафов и Цацаров, а Гешев обяви, че няма да отиде, защото ще е в чужбина, но ще се яви след 10 април

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около разстреляния Мартин Божанов привика за изслушване трима главния прокурори – настоящият изпълняващ функциите Борислав Сарафов и предшествениците му Иван Гешев и Сотир Цацаров.

Затова се закани само преди няколко дни председателят на комисията и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев. Това вече е факт, като комисията дори обяви дневен ред за заседание във вторник следобед. Според него първо трябва да бъде изслушан Сарафов. Предвидено е той да бъде питан за „данни и информация за групи за влияние в прокуратурата и предприети мерки от страна на ръководството на прокуратурата“.

След него е поканен Иван Гешев, а последен в списъка е Сотир Цацаров. Те двамата ще бъдат питани за „данни и информация за групи за влияние в прокуратурата“ за периода, през който са ръководили държавното обвинение. Гешев беше главен прокурор от 2019 г. до 2023 г., а Цацаров от 2012 г. до 2019 г. След това Цацаров беше шеф на КПКОНПИ, а сега е шеф на отдел във Върховна касационна прокуратура.

Гешев обаче обяви още днес, че няма да отиде във вторник. „Поради отдавна планирано пътуване извън България, няма да мога да присъствам на утрешното заседание на комисията за Нотариуса. Радвам се обаче, че най-накрая все пак се осмелиха да ме поканят там – крайно време беше. Има много лъжи, които бяха изречени и те трябва да бъдат изобличени. Затова очаквам нова покана. Искам те да ме питат и аз да ги питам. Ще бъде интересно.“, написа той на страницата си във „Фейсбук“.

Гешев е написал и писмо до комисията, че ще е свободен да се яви след 10 април.

Преди дни Сотир Цацаров пък поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия. Той заяви, че не познава Мартин Божанов, никога не го е виждал и като главен прокурор не е имал информация за него.

Комисията „Нотариуса“ последно заседава във вторник, когато бяха изслушани различни магистрати, включително и градският прокурор Илиана Кирилова, която преди 2 седмици отклони поканата на комисията. Заседанието обаче протече странно. ГЕРБ и ДПС, които участваха при сформирането на комисията, изведнъж я бойкотираха и обявиха за предизборен терен на ПП-ДБ. Депутатите на моменти се надвикваха, говореха един през друг и без да им е дадена думата. Кворум нямаше, но заседанието все пак продължи. Междувременно главният инспектор Теодора Точкова, която беше сред поканените за изслушване, обяви, че няма да говори, щом няма кворум, и си тръгна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *