Колко гласа имаме за Стефчо? Видео на Антикорупционния фонд

Свидетелски разказ за нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

 

Видео, публикувано днес от Антикорупционния фонд (АКФ), представя свидетелски разказ за протичането на изборния ден в няколко секции в община Симитли с над 90% преференции за кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов.

Интервюто с Полина Якимова, председател на секционната комисия № 014400014 в с. Градево, община Симитли, излъчена от ПП „Продължаваме промяната“, разкрива множество нарушения в изборния ден, сред които липсваща тъмна стаичка за тайно гласуване, опити за гласуване с чужди лични карти, инструктиране на гласоподаватели за гласуване в полза на Стефан Апостолов и други.

„Доста пъти през деня чувах въпроса: „За кого трябваше да гласувам?“ Въпросът беше зададен към заместник-председателя на комисията от ГЕРБ“, разказва Якимова.

Стефан Апостолов е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли. На изборите през 2017 и 2021 година Стефан Апостолов преобръща избирателните листи за народни представители на ГЕРБ-СДС в Благоевградски окръг като получава много висок брой преференции. През 2021 г. става абсолютен шампион по преференции с 9000 вота. Справка на АКФ показва, че и на последните избори от 2 октомври 2022 година над 90% от подадените за ГЕРБ-СДС гласове в община Симитли са отишли при Апостолов.

„Подобна структура на гласовете е силно необичайна, особено в контекста на ниската активност в цялата страна“, заявява Марио Русинов, политолог от екипа на АКФ. „Поради това апелираме към МВР и прокуратурата да обърнат внимание на този феномен.“

Свидетелският разказ на Полина Якимова потвърждава статистическите данни като разкрива редица нарушения непосредствено преди и в изборния ден. При пристигането ѝ в секцията в деня преди изборите става ясно, че в помещението за гласуване липсва задължителната по закон тъмна стаичка, която пази тайната на вота, а представителите на общината заявяват, че в селото никога не се е използвала такава. След намесата на Якимова и сигналът до РИК Благоевград тъмна стаичка е изградена по спешност.

Изборният ден започва с опити за гласуване с няколко лични карти едновременно. Пред самата избирателна комисия пък през целия ден стои лице, което отказва да се легитимира, но, с което всеки един от влизащите гласоподаватели разговаря преди да подаде гласа си.

В края на изборния ден кметът и един от членовете на секционната комисия лично превозват възрастни и трудно подвижни хора до секцията за да гласуват.

След края на изборния ден представители на общината обсъждат с членове на комисията колко гласа са подадени за Стефан Апостолов и дали са достатъчни за победата му. Още преди подаването на протоколите в РИК Благоевград и преди преброяването на бюлетините членовете на СИК са наясно с броя подадени преференции за Апостолов.

Членове на други секционни комисии в община Симитли споделят пред Якимова за множество случаи на неправомерно гласуване с придружител в техните комисии. Наблюдавани са и случаи, в които членове на комисии гласуват вместо гласоподаватели или ги инструктират за номера на бюлетината и номера на преференцията, които да изберат.

Членове на други секционни комисии споделят още, че кандидатът за народен представител Стефан Апостолов е обикалял комисиите и е заплашвал техни членове, които са предотвратили опити за инструктиране на гласоподавателите. Хората, споменати във филма, потвърждават информацията, изнесена за техните секционни комисии, но отказват да застанат пред нашата камера.

„Смятаме, че изнесените във видеото данни за нарушения на изборния процес предполагат извършването на задълбочена проверка. Ще сезираме МВР и прокуратурата и ще известим обществеността за предприетите от тях действия“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Преди ден между МВР и прокуратурата възникна спор – за изборите в Симитли. От МВР твърдят, че кметът на града е агитирал в секция в полза на сина си – Стефан Апостолов – рекордьор по преференции, който и на тези избори пренареди листата на ГЕРБ-СДС в 1 МИР-Благоевград.

Според МВР кметът Апостол Апостолов е оказвал натиск да се гласува за ГЕРБ с преференция за сина му – последен в листата на партията.

бТВ съобщава, че това се потвърждава от кадри, с които телевизията разполага.

По-рано днес вътрешният министър коментира казуса:

“Доста интензивно е действал, агитирал, притеснявал една от секциите. Събрахме достатъчно доказателства, бяха налице достатъчно данни”, заяви Иван Демерджиев.

А районният прокурор на Благоевград прави проверка на място и отказва да образува досъдебно производство.

От Районна прокуратура – Благоевград в позиция до медиите съобщават, че в деня на изборите е постъпил сигнал от “Продължаваме промяната”, в който се твърди, че кметът на община Симитли Апостол Апостолов и синът му Стефан Апостолов са изисквали на висок тон обяснения от членове на секционна комисия, касаещи реда и условията за допускане на лица с придружители.

В позицията на районната прокуратура пише още, че в сигнала няма твърдения за евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите, а се съдържат твърдения за евентуално нарушение на изборните правила. В хода на проверката на районния прокурор са снети обяснения от 12 лица, за които има данни, че са присъствали на обстоятелствата, изложени в сигнала, а именно – кмета на община Симитли Апостол Апостолов и сина му Стефан Апостолов, членовете на СИК и полицейски служител, охраняващ района на съответната СИК.

“При извършване на проверката се установява, че изложеното в сигнала драстично се разминава с обективната действителност. При снемане на обяснения от подателя на сигнала същият сочи, че Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов са посетили секционна избирателна комисия, като започнал разговор на висок глас с членове на СИК кои лица да бъдат допускани с придружител. Видно от обясненията им, Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов отричат да са повишавали тон под каквато и да е форма, като останалите членове на СИК потвърждават твърденията им и заявяват, че в тяхно присъствие не е извършено нещо нередно, не са извършени каквито и да било провокативни действия или натиск под каквато и да е форма. С оглед липсата на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, след извършване на личната проверка, от наблюдаващия прокурор е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Следва да се отбележи, че за нарушения на изборните правила следва да се сезира съответната СИК, а прокуратурата се сезира при данни за извършени престъпления от общ характер” – пише още в прессъобщението от Районна прокуратура-Благоевград.

Междувременно до медиите бе изпратена и позиция на кмета на Симитли, в която Апостол Апостолов твърди, че “съобщеното от Районна прокуратура – Благоевград изчерпва темата”.

“Нямам какво повече да допълня. Само ще кажа, че не е необходимо да бъда използван като бухалка между МВР и Прокуратурата“, заявява Апостол Апостолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *