Автомобилите на Национална служба за охрана (НСО) са изминали през миналата година 2.5 млн. км, което е 61 обиколки на Земята по екватора (40 075 км). Това се казва в отговорите, предоставени от службата на сдружението БОЕЦ в изпълнение на Закона за достъп до обществена информация.

НСО признава за 26 катастрофи с нейни коли за миналата година, като за осем от тях вина имат нейни служители. През последните десет години катастрофите с участие на автомобили на службата са 254.

В отговора се казва, че през последните 10 години не е имало реална заплаха за нито едно от охраняваните от НСП лица. Сега държавата охранява и всички заместник-председатели на Народното събрание, включително Валери Симеонов и бизнесмена Веселин Марешки, чийто имунитен беше свален през 2017 година по делото за рекет.

“Темата за НСО е изключително чувствителна за българското общество. Това е една структура със самостоятелен бюджет от десетки милиони, която “охранява” властимащите. НСО е личната преторианска гвардия на Борисов и Пеевски, наследник на УБО на ДС!”, коментира сдружение “БОЕЦ”.

Организацията казва, че НСО не е дала отговор на поставените въпроси за охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

“Задачите от охранителни отдавна се преминали в обслужващи – изключително скъпо платени прислужници на нашите политици-олигарси. Легендите, че служители на НСО пазаруват на охраняваните от тях лица и водят децата им на училище, може да е окажат верни. Проблемът е, че ние плащаме за всичко това!”, коментира “БОЕЦ”

Гражданското сдружение посочва, че през 2013 година Бойко Борисов е “излъгал” от парламентарната трибуна с изявлението си, че Доган е поръчал убийството му.

“БОЕЦ сме убедени, че ако Борисов, Доган или Пеевски имат възможност да го направят безнаказано и без да бъдат разкрити, те биха се избили по между си на секундата! От отговора на НСО става ясно, че никой от охраняваните лица никога не е бил под заплаха! Защо тогава ги охраняват?”, пита организацията.

Бюджетът на НСО за миналата година е бил над 40 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *